Valtionhallinto 19.8.2024

Tietojärjestelmähankkeita rahoitetaan tuottavuusrahalla – JTS:n niitä ei ole hyväksytty

Kansallisia tietojärjestelmiä rahoitetaan nyt valtiovarainiministeriön tuottavuusrahan avulla.

Kansallisia tietojärjestelmiä rahoitetaan nyt valtiovarainiministeriön tuottavuusrahan avulla.

Pelastustoimen kansallisille tietojärjestelmähankkeille herui valtiovarainministeriön tuottavuusrahaa. Sitä tuli neljälle seuraavalle vuodelle yhteensä 10 miljoonaa euroa. Rahaa pitää hakea joka vuosi eikä se ole julkisen talouden suunnitelmaan kirjattua rahoitusta. Tiukassa valtion talouden tilanteessa hallitus ei ole hyväksynyt pelastustoimen tietojärjestelmärahoja valtion talouden kehyksiin. Tälle vuodelle rahaa tulee 450000 euroa ja loput kymmenestä miljoonasta eurosta ovat tulossa kolmen seuraavan vuoden aikana, mutta ne pitää erikseen hakea.

Pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka ei ole tyytyväinen tilanteeseen, vaikka hyvä onkin, että edes tuottavuusrahan avulla järjestelmähankkeet on saatu pidettyä elossa. Rahoituksen pitäisi olla kuitenkin pysyvää.

”Kyllä palvelujärjestelmän pitää olla kunnossa ja on järkevää tehdä kansalliset järjestelmät kuin tehdä vastaava 22 eri tavalla jokaisella hyvinvointialueella.”

Kysymys on hyvinvointialueiden ja valtion infrastruktuurista ja siksikin rahoitus pitää Kohvakan mielestä saada pysyväksi.

”Me olemme tässä myös esimerkkinä muille. Voimme tehdä yhteiset tietojärjestelmät, johon alueet voivat liittyä. Pidän välttämätöntä, että ajatus laajentuu myös sosiaali- ja terveystoimen tietojärjestelmiin. Olemme niin pieni kansakunta, ettei ole järkevää sirpaloittaa tietojärjestelmiä asiakaspalvelussa”.

Kansallisten tietojärjestelmien avulla on tavoitteena toteuttaa kaikki se palvelutuotanto, mitä esimerkiksi pelastustoimessa tehdään.

Teksti: Esa Aalto Kuva: Pelastustiedon arkisto

Lue lisää