Ensihoito 24.9.2024

Ensihoitoyrityksillä valoa tunnelin päässä

Jali Smolander on Suomen Sairaankuljetusliiton puheenjohtaja ja Ikaalisten Ambulanssipalvelun omistaja.

Jali Smolander on Suomen Sairaankuljetusliiton puheenjohtaja ja Ikaalisten Ambulanssipalvelun omistaja.

”Yksityiselle sektorille kuuluu ihan hyvää, jos verrataan siihen, missä murheenahossa oltiin 10 vuotta sitten. Yksityisiä toimijoita leikattiin viikatteella pois markkinoilta, toiset tekivät konkurssin ja toiset myivät toimintansa pois”, Suomen Sairaankuljetusliiton puheenjohtaja Jali Smolander sanoo. Hän on myös Ikaalisten Ambulanssipalvelu Oy:n omistaja.
Smolander viittaa vuoteen 2013, jolloin sairaanhoitopiirit alkoivat ottaa terveydenhuoltolain ensihoitoasetuksen mukaisesti ensihoitotoimintaa omaksi toiminnakseen. Useissa tapauksissa hyvinvointialueet antoivat toiminnan in-house-asemassa olevalle pelastuslaitokselle ilman kilpailutusta. Kun toiminnan tuottamisesta ei aina voinut edes kilpailla, ensihoitoyritysten elämästä tuli hankalaa.

Yhteistyötä on tehty

”Viime aikoina olemme päässeet tekemään yhteistyötä hyvinvointialueiden kanssa. On toiveikasta, että yksityisiä yrityksiä vielä tarvitaan”, Smolander sanoo.
Hänen varovaisen positiivinen fiiliksensä kumpuaa siitä, että kilpailutuksia edelleen on.
”On tiedostettu, että yrityksiä on ja niiden kanssa voidaan tehdä yhteistyötä.”
Smolander onkin mielissään avautuneista kilpailutuksista ja toivoo, että niitä saataisiin vielä lisää. Voisiko Kainuun kilpailutus toimia päänavauksena uusille kilpailutuksille, sillä hyvinvointialueiden talous on tunnetusti kuralla.
”Totta kai toivon, että kilpailutuksia avautuu, mutta toivon, että raha ei ole ainoa kriteeri, vaan nähtäisiin myös yksityisten toimijoiden käyttökelpoisuus ja ketterä kumppanuus.”
Smolander muistuttaa, että juurikin Kainuussa oli paljon pieniä ensihoitoyrityksiä siihen saakka, kunnes silloinen maakunta otti palvelun kokonaan hoitaakseen. Siten nykyisellä hyvinvointialueella palataan hieman entiseen päin.
Smolander näkee kuitenkin valoa yksityisten yritysten yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa. 
”On järkevä ulkoistaa palvelua, jolloin käytännön asioita pyörittää joku muu, ja sen jonkun saa aina kiinni. Sopimukset ovat niin tiukkoja, että ne, jotka eivät niitä noudata, saadaan kyllä jiiriin.”
Smolanderin mukaan yksityisen toiminnan päällä on vieläkin toimintaa väheksyvä stigma.
”Kaikilla meillä yksityisillä on erilainen tapa tuottaa palvelua samoin kuten jokaisella hyvinvointialueellakin oma tapa toimia. Tapoja on aina niin monta kuin talojakin.”

Liitto toimii edelleen

Suomen Sairaankuljetusliittoon kuuluu tällä hetkellä 15 yritystä, jotka toimivat Hus:n, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan alueilla. Lisäksi liittoon kuulumattomia yrityksiä on Satakunnassa, Päijät-Hämeessä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa. Smolander toivottaa kaikki yritykset tervetulleeksi liittoon.
”Vaikka liitto on pieni, niin meillä on samat edunvaonnalliset tehtävät ja valmiudet edelleen voimassa. Olemme osapuolena myös työehtosopimusneuvotteluissa ja meiltä kysytään kommentteja valmisteilla oleviin lakeihin ja asetuksiin.”

Teksti Marko Partanen
Kuva Ikaalisten Ambulanssipalvelu Oy

Lue lisää