Ulkomailta 6.10.2024

Ulkomailta: Ohjeet takaavat sammuttajien turvallisuuden

Yksi pysäköintihallin sprinklereistä sammutti autopalon. Kuva: Gelderland-Middenin hyvinvointialue.

Yksi pysäköintihallin sprinklereistä sammutti autopalon. Kuva: Gelderland-Middenin hyvinvointialue.

1. Toimivatko sprinklerit?

Rotterdamin pelastuslaitokselle tuli kello 19 ilmoitus jätteenkäsittelyrakennuksessa lauenneesta sprinkleristä. Ensimmäinen sammutusyksikkö näki varastohallin ympärillä valkoista savua.

Hälytysohjeen mukaan jokaiseen sprinkleri-ilmoitukseen lähetetään palotarkastaja päivystävän palomestarin tueksi. Tuona iltana kuitenkin palomestarina päivysti palonehkäisyosastolla työskentelevä Leo de Jonge.

”Perusteellinen tiedustelu on ensi vaiheessa välttämätöntä. Valkoinen savu ei kerro kaikkea. Et tiedä, mitä kaasuja siinä on. Jos sprinkleri toimii, meillä on aikaa.”

2. Varaudu palon leviämiseen

Isännöitsijä tuli paikalle avaimet mukanaan ja kertoi, että halli on täynnä kierrätyspaperipaaleja. Tämä oli riittävä peruste hälyttää vaahtosammutus-, tikas- ja letkuyksikkö.

De Jonge lähetti kaksi savusukellusryhmää työsuihkuineen paikantamaan palon ja arvioimaan hallin tilannetta. Tehtävänä oli myös selvittää, rajoittiko sprinkleri paloa. Tässä tapauksessa se rajoitti.

3. Missä palaa?

Rotterdamin jätteenkäsittelyrakennuksen palo on yksi Hollannin pelastusopiston (NIPV) uuden ohjeen ”Sprinklatun rakennuksen palon sammutus” esimerkeistä.

”Sprinklerin laukeaminen edellyttää tilannearviointia. Toisinaan näet, missä palaa, pääset palon luokse ja toteat, että se on sammunut. Mutta usein et löydä paloa tai et pääse turvallisesti se luokse”, ohjeen tekijä Joost Ebos selittää.

4. Onko se sammunut?

Ebos kertoo paloista, joissa olisi voitu toimia paremminkin.

Eräässä tapauksessa kiinteistön omistaja kertoi palon jo sammuneen ja  kysyi paloesimieheltä, voiko hän sulkea sprinklerilaitteiston sulkuventtiilin. Esimies antoi luvan ja omistaja sulki kaikki, ei ainoastaan lauenneiden sprinklerien, venttiilit.

”Usein ei kiinteistön omistaja eikä palokunta tunne tarpeeksi sprinklerilaitteistoa. Tärkeintä on, että palokunta tietää, miten toimia sprinklatussa rakennuksessa.”

5. Arvioi käytettävissä oleva aika

Rotterdamin palossa Leo de Jonge tunsi sprinklerilaitteistot. Hän tiesi, että laitteiston toiminta-aika riippuu lauenneiden sprinklerin lukumäärästä ja sammutusvesisäiliön tilavuudesta. Sammutusvesivirrasta hän arvioi, että noin neljä sprinkleriä oli lauennut. ”Pidensimme toiminta-aikaa syöttämällä sammutusautolla vettä järjestelmään”, de Jonge kertoo.

Dieselmoottori käytti laitteiston pumppua. ”Koska polttoainetta ja vettä riitti, sprinklerit saattoivat toimia tarpeeksi kauan. Suihkuja ei tarvittu”. 10.000 m2:n halli oli jaettu 90 m2:n palo-osastoihin. Palo tuskin leviäisi viereisiin osastoihin.

6. Siirrä syttyvä materiaali ulos

Savutuuletuksen jälkeen yrityksen trukinkuljettajat siirsivät kytevät paperipaalit ulos. De Jonge sijoitti häkämittarit trukkien ohjaamoihin. Palomiehet selvittivät suihkut varmistamaan sprinklereitä.

”Sprinklerilaitteisto pysäytettiin vasta, kun palo-osasto on tyhjennetty. Ulkona jälkivahingontorjuntayritys hajotti ja sammutti paalit tehokkaasti.”

7. Jäähdyttävätkö sprinklerit tarpeeksi?

Ohjeessa on pitkä luettelo sprinkleripaloissa huomioitavista seikoista. Yksi niistä on arviointi, riittääkö sprinklerien jäähdytys rajoittamaan palon.

8. Kaksi yksikköä ei ole liikaa

”Paloesimies on usein liian kiireinen etsimään ja lukemaan ohjeita.” Jos rakennus on iso ja/tai palo on kaukana ovelta, tarvitaan toinen sammutusyksikkö. Ensimmäinen yksikkö keskittyy paloon, toinen valvoo sprinklerilaitteiston toimintaa ja tulee tarvittaessa ensimmäisen avuksi.

9. Älä unohda savua

”Toimiva sprinklerilaitteisto rajoittaa palon, mutta väärillä päätöksillä voi olla huomattavat seuraukset. Älä sulje venttiiliä ennen kuin olet varmistanut palon sammuneen. Vaikka laitteisto rajoittaa palon, savua muodostuu joka tapauksessa. Ennen muuta siksi, että sammutusvesi ei pääse joka paikkaan, esimerkiksi kierrätyspaperipaalin sisään.”

10. Etsi palo

Sprinklerikeskuksen taulussa näkyy ryhmä, jossa toimivia sprinklereitä on. Ensin on selvitettävä, voiko palotilaan turvallisesti mennä. Kun toimivat sprinklerit on paikannettu, on päätettävä, miten palo sammutetaan tai sammuminen varmistetaan.

Esimerkiksi kouluissa, toimistoissa ja ostoskeskuksissa palon luokse pääsee helposti. Jos palo on prosessilaitoksessa, korkeavarastossa tai korkealla varastohyllyllä, sen luokse on vaikeampi päästä.

Kehitys kulkee kohti yhä suurempia tiloja. ”Luullaan, että palokunta ratkaisee kaikki ongelmat. Meidän on otettava huomioon oma turvallisuutemme. Tavaroita voi pudota päällemme tai palo voi sijaita paikassa, jonne emme turvallisesti pääse.”

Jos palon luokse ei pääse, vaihtoehtoja on kaksi. Voimme antaa sprinklerin rajoittaman palon palaa loppuun. Toinen mahdollisuus on estää paloa leviämästä.

Ohjeen lähtökohtana on taata sammuttajien turvallisuus. ”Olemme kertoneet tämän vakuutusyhtiöille. Sammutusta voidaan tehostaa sprinklerilaitteistoja kehittämällä. Esimerkiksi osoittamalla lauenneiden sprinklerien lukumäärä ja veden kulutus sekä laatimalla pumpputilalle selvät ohjeet.”

Teksti: Robin Ouwekerk
Brand en Brandweer 1–2/2024
Käännös: Risto Lautkask
i

Lisätietoja: https://tinyurl.com/3et48mh6

Lue lisää