Pelastustoimi 17.10.2024

Pelastajan muistolle – tärkeän asian puolesta

Palomiehet ja ensihoitajat kokoontuivat Järvenpäässä 4-tien ylittävälle sillalle.

Palomiehet ja ensihoitajat kokoontuivat Järvenpäässä 4-tien ylittävälle sillalle.

Pelastus- ja ensihoitoväki jalkautui 16. lokakuuta toreille ja teiden varsille kunnioittamaan liikenneonnettomuudessa kuolleen kollegan Mikko Saastamoisen muistoa. Samalla peräänkuulutettiin parempaa liikenneturvallisuutta.
Viiden minuutin hiljaisena hetkenä vietettyyn tilaisuuteen osallistuttiin paitsi laajasti ympäri Suomen, myös ulkomailla. Saastamoinen tunnettiin liikennepelastamisen kehittäjänä ja asiantuntijana kansainvälisesti. Pelastusalalla toivotaan, että mielenilmaus käynnistää laajemman keskustelun sekä aktiivisia toimia paremman liikenneturvallisuuden puolesta.
”Eilinen oli valtava osoitus pelastusalan toimijoiden yhteishengestä ja yhteisestä vastuusta turvallisemman ja päihteettömän liikenteen puolesta”, sanoo Suomen Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen.

Helsingissä Hopeasalmentien sillalla, Itäväylällä. Paikalla henkilöstöä Laajasalon, Tammisalon ja Marjaniemen vpk:sta. Kuva: Kimmo Kaisto

Poliisin mukaan liikenneonnettomuuksien suurimpia syitä ovat rattijuopumukset ja ylinopeudet.
”Vaikka rattijuopumukset ovat vähentyneet viime vuosina, on se edelleen suurimpia tieliikenneonnettomuuden aiheuttajia”, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalainen sanoo.
Ylinopeudet ja liian suuret tilannenopeudet puolestaan aiheuttavat vaaratilanteita päivittäin paitsi kaikille tienkäyttäjille, myös teillä työskenteleville henkilöille sekä onnettomuuspaikoilla työskenteleville pelastajille, ensihoitajille ja poliiseille.

”Haluamme kiittää lämpimästi koko pelastusalan perhettä eilisestä mielenilmaisusta paitsi Mikon elämäntyön muistamiseksi myös halusta nostaa esille yksilön ja yhteiskunnan vastuuta turvallisemmasta liikenteestä.” Keijonen sanoo.

Katso tästä lisää kuvia mielenilmauksesta.

Huittisten paloaseman työvuoro ja vpk:t, Satakunnan pelastuslaitos. Kuva: Susanna Mäkelä
Tervolan vpk.
Jämijärven vpk.
Pyhärannan vpk.
Sjundeå fbk.
Pöytyän vpk.
Isokyrön vpk.
Maarian vpk.
Lemin vpk.
Ruokolahden vpk.
Pelastusalan naiset ry osallistui mielenilmaukseen ympäri maan niin yhdistyksenä kuin eri organisaatioiden rivistöissäkin.
Uuraisten vpk.
Rauman paloaseman henkilöstöä, Satakunnan pelastuslaitos. Kuva: Mikko Puolitaival
Ryttylän vpk.
Lauritsalan paloasema, Lappeenranta.
Kuusjoen vpk.
Renkomäen vpk.

Teksti: Marko Partanen, Suomen Palopäällystöliiton tiedote
Kuvat: Mielenosoittajat ympäri maan

Kiitos kaikille kuvia lähettäneille!

Lue lisää