Arkistojuttu

Hollantilaisbussin ja rekan tuhoisa törmäys, 8/1974

Pelastustöihin osallistui kaikkiaan 73 henkilöä. Sairasautoja paikalla kävi 15.

Pelastustöihin osallistui kaikkiaan 73 henkilöä. Sairasautoja paikalla kävi 15.

Jyväskylästä 4-tietä pohjoiseen lähtenyt hollantilaisturistibussi pitää pientä kiirettä ohitellen edellään ajavia ajoneuvoja ja on lähestymässä Laukaan kunnan Vehniän kylää. Samaan aikaan on Äänekosken suunnasta etelään tulossa tyhjä rekka. Hieman ennen 14:ää bussi ohittaa jättäen jälkeensä pikku Fiatin. Bussi käväisee vastaantulevien kaistalla palaten omalle kaistalleen.

Vastaan tulevan rekan kuljettaja jarruttaa voimakkaasti, rekan perä kääntyy poikittain ja iskeytyy rajusti bussin vasempaan etukulmaan. Osa uhreista sinkoutuu tielle ajoneuvojen jatkaessa matkaa. Bussi suistuu omalle puolelleen ojaan pyörähtäen pari kertaa ympäri, lisää uhreja putoaa tien oheen. Rekan peräosa suistuu myös ojaan, ajopään jäädessä tielle. Bussin kello on pysähtynyt aikaan 13.58. Kun yhteentörmäyksen aiheuttama rysähdys on vaiennut, käynnistyvät hälytys- ja pelastustoimet.

Heinäkuun 5. päivänä 1974 tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli 12 ja 18 loukkaantui. Kiitosta tuli monelta taholta. Ministeriöstä lääniin ja paikallistasolle saakka tuli kiitosta pelastustoimiin osallistuneille. Hollannin kuningatar Juliana Suomen vierailullaan vielä kiitti suomalaista tehokkuutta bussionnettomuudessa. Julkinen sana ja eri tiedotusvälineet kiittelivät myös tehokkaista toimenpiteistä. Mutta vaikka kuinka yritti löytää mainintaa palotoimen osuudesta, ei sitä hyvällä tahdollakaan seuraavan päivän lehdistä löytynyt.

Lataa PDF ja lue suojelujohtaja Pertti Koivusen, apulaispalopäällikkö Toivo Hårdhin ja palopäällikkö Toivo Liimataisen Palontorjunta 8/1974:n juttu.

Lue lisää