Arkistojuttu

Kannonkosken tuhotyöt 3/2014

Epäselvä tulipalo – tietoja niukasti

5.1.2014 kello 5.18.Keski-Suomen pelastuslaitoksen, Äänekoskella päivystä-
vä, palomestari P32 Tero Uusi-Maahi hälytettiin kolmen höökin ja yhden säiliöauton
kanssa konehallipaloon Kannonkoskelle. Matkaa kohteeseen oli yli
60 kilometriä, joten P32 tiedusteli Viitasaarella päivystävältä palomestarilta
Anna-Mari Kosuselta, että olisiko tämä lähempänä tulipalopaikkaa.

Screen Shot 2015-01-14 at 13.14.36

Kosusen etäisyys kohteesta oli 38 kilometriä, joten hän lähti kohti Kannonkoskea.

– Ensimmäinen tieto tulipalosta oli, että konehalli palaa Kannonkoskella. Merlot-tietojärjestelmä ei tunnistanut kohdetta, koska se oli vielä rakenteilla. Pohjapiirustuksia tai muutakaan tehtävää helpottavaa tietoa ei ollut käytössä, Kosunen sanoo.

Jyväskylän ja Äänekosken paloasemilla päivystäneet palomestarit alkoivat tukea Kosusta omista päivystyspisteistään.

Tilannekuva täsmentyi

Ajomatkalla kannonkoskiset valmistautuivat tunkeutumaan sisään rakennukseen, mutta paikalle päästyään he huomasivat, että katto oli jo romahtanut, eikä sisälle ollut enää turvalista mennä. Samalla tilannekuva selkeni. Kannonkoskiset ilmoittivat matkalla olevalle Kosuselle, että Kotipiha-hoitokodiksi rakenteilla oleva rakennus on täyden palon vaiheessa, sisälle ei ole mitään asiaa ja että ulkosammutus aloitetaan. Kosunen hälytti lisää voimia, purkukouralla varustetun raivausyksikön Viitasaarelta. Palopaikalla hän totesi kohteen odotettua isommaksi ja hälytti vielä höökin ja säiliöauton lisää Saarijärveltä.

– Tuli löi ulos rakennuksen molemmista päistä. Paikalla olleilla yksiköillä ei ollut mahdollista iskeä kunnolla tulta vastaan, koska vettä oli liian vähän. Palo oli edennyt rajusti, koska keskeneräinen rakennus oli lähes kokonaan samaa palo-osastoa ja kaikki huoneiden ovet puuttuivat, Kosunen sanoo.

Viittä vaille valmis mielenterveyskuntoutujien noin tuhannen neliön hoitokoti oli palanut kivijalkaan. Rakennus oli kunnan tilaama, mutta menossa yksityisen yrittäjän käyttöön. Koska rakennusta ei vielä ollut luovutettu kunnalle, oli palosta ilmoitettava rakentajalle, Elemenco Oy:lle sekä sen virolaiselle aliurakoitsijalle. Tiedon sai myös kunta ja päivystävä palopäällikkö Mika Kuivalainen.

Purkukoura kovilla

Kannonkosken kalustonhoitaja Tero Kemppainen tuli vapaavuorosta paikalle
tunnin hälytyksen jälkeen. Silloin rakennusta sammuteltiin ulkoapäin ja
purettiin Viitasaarelta tulleella raivausyksikön purkukouralla.

– Kevyiden rakenteiden purkaminen onnistui kouralla hyvin, mutta mitä järeämpiin
rakenteisiin mentiin, niin työ muuttui rääpimiseksi. Katonaukaisuun ja
peltien irrottamiseen koura on hyvä, mutta seinäelementtien kaatamiseen sitä
ei ehkä ole tarkoitettu, Kemppainen sanoo.

Uusi tulipalo

2.3.2014 kello 02.19 Rakennuspalo, suuri, Kannonkosken kunnantalo. Tehtävään hä-
lytettiin päivystävä palopäällikkö, Saarijärven ja Viitasaaren päivystävät palomestarit,
Kannonkoskelta, Kivijärveltä ja Saarijärveltä hööki ja säiliöauto sekä Karstulasta säiliöauto.

Kotivarallaolossa Muuramessa ollut päivystävä palopäällikkö Mika Kuivalainen alkoi tukea tehtävää kotoa käsin. Hän määräsi tilannepaikan johtajaksi palomestari Anna-Mari Kosusen, koska tämä ehtisi paikalle mestareista ensimmäisenä. Kosunen pyysi lisäämään vasteeseen Viitasaaren raivusyksikön.

Kuivalainen alkoi etsi Google Mapsista kuvaa kohteesta. Hän totesi, että kyseessä on suhteellisen pieni rakennus, eikä muita rakennuksia ollut lähellä. Jyväskylässä päivystänyt palomestari etsi rakennuksen tiedot PaloMerlotista ja välitti ne paikalle meneville palomestareille. Saarijärveltä hälytetyllä höökillä oli matkaa noin 30 kilometriä. Esimiehen ja savuykkösen paikat oli miehitetty palomiehillä, loput paikat miehitettiin sopimuspalokuntalaisilla. Ajoaikaa oli noin 20 minuuttia. Matkalla miehistö arveli tehtäväkseen kattotyöskentelyn tai savusukelluksen.

– Kessu käski katsoa kattotyöskentelyvarusteet valmiiksi ajon aikana. Puin valjaat päälle ja ajattelin, että jos savusukellustehtä vä tulee, niin jätän valjaat päälle. Niistä olisi hyötyä myös mahdollisessa hätäpoistumisessa, palomies Olli Kirijatshenko sanoo.

Kuivalainen selvitti Kannonkosken kunnan avainhenkilöiden yhteystietoja. Tiedot olivat puutteelliset niin hätäkeskuksessa kuin pelastuslaitoksellakin.

– Kun sain kunnanjohtaja Maarit Aution kiinni, sovimme, että hän vastaa tiedottamisesta kunnan osalta. Laadin muutamia tiedotteita, joihin merkitsin myös Aution nimen,
Kuivalainen sanoo. Autio päätti lähteä heti palopaikalle. Palo toisessa kerroksessa Kannonkosken yksikönjohtaja ilmoitti palomestareille, että kunnantalon toisessa kerroksessa palaa ja että he menevät sisään rakennuksen takapuolelta portaikon kautta.

Teksti: Marko Partanen

Lataa PDF ja lue koko Pelastustieto 3/2014:n juttu

Jaa artikkeli

Lue lisää