Arkistojuttu

Metsä-Serlan Kankaan paperitehtaalla 37,5 miljoonan tulityövahinko – 6/1997

Kuvakaappaus: Palontorjunta 6/1997.

Kuvakaappaus: Palontorjunta 6/1997.

Torstaina 10. heinäkuuta 1997 klo 7.00 kolme katonkorjaajaa aloitti työpäivänsä Kankaan paperitehtaan vanhan tuotevaraston katolla. Tuotevarasto koostui kolmesta peltikatteisesta, toisiinsa kiinni rakennetusta rakennuksesta. Niissä ei ollut paloilmaisimia eikä sprinklausta. Itäpäädystä rakennukset olivat kiinni uudessa tuotevarastossa ja arkittamossa. Kaikki ympäröivät tehdasrakennukset olivat huopakatteisia ja niissä oli sprinklaus tai paloilmaisimet. Miesten tehtävänä oli korjata tuotevaraston katon sadevesikourua, työt oli aloitettu noin viikko sitten.

Noin klo 7.20 yksi korjausmiehistä oli laittamassa 30 x 100 cm:n kokoista kattohuopapalaa nestekaasukäsipolttimella lämmittäen paikalleen. Yhtäkkiä huopa oli syttynyt alareunastaan palamaan. Miehet yrittivät alkusammutusta kahdella 12 kilon jauhesammuttimella ja jatkoivat sammutusta vedellä. Paikalle oli valmiiksi selvitetty pikapalopostin vesiletku. Nopeasti aloitetusta alkusammutuksesta huolimatta tuli levisi vieressä olleen kattopellin alle ja siellä ollut pöly syttyi voimakkaasti palamaan.

Portilta tehtiin hätäilmoitus klo 7.26 Keski-Suomen hätäkeskukseen (KEHÄ). Hälytyshetkellä Jyväskylän pelastuslaitoksen peruslähtö hälytettiin klo 7.27. Hälytyshetkellä pelastuslaitoksen johtoauto oli vain kahden minuutin päässä kohteesta. Muu osa peruslähdöstä hälytettiin paloasemalta noin kolmen kilometrin päästä. Peruslähtö oli kohteessa neljän minuutin kuluessa.

Ensi-iskua heikensi pelastuslaitoksen surkea vuorovahvuus. Työvuorossa oli vain 13 miestä, tästä lukumäärästä miehitetään kaksi sairasautoa välittömään lähtövalmiuteen.

Miten tapahtumat tästä etenivät? Lue koko palomestari Pentti Partasen artikkeli PDF-liitteestä (latauspainike otsikon vieressä) tai Palontorjunta 6/1997:n näköislehdestä.

Lue lisää