Kuvassa Suomen Palopäällystöliiton johtohenkilöitä 1950-luvun lopulla. Vasemmalta toiminnanjohtaja Vilho Pesälä, palopääliköt Einar V. Nurmi, Ilmari Juvakoski, Olavi Taipale ja Sulo Aaltonen.
Palokuntaveteraani Vilho Pesälä täytti vuoden 1992 heinäkuussa 90 vuotta. Palontorjunta-lehti nousi Lappeenrannan junaan ja kävi tapaamassa virkeää päivänsankaria, joka kertoi kokemuksiaan ja mielipiteitään aina sortokauden ajoista saakka nykypäivään. Pitkä on ollut miehen tie, sillä oheisen tyyppisellä otsikolla on tässä lehdessä yleensä esitelty palokuntia, eikä merkittäviä ihmisiä.
Ajan tyylin mukaan Pesälä erosi koulusta yhdeksänvuotiaana mennäkseen vanhempiensa tavoin tehtaalle töihin. Reilun kahden vuoden päästä siitä lauottiin Sarajevossa asetta siihen malliin, että syttyi ensimmäinen maailmansota.
Penisiliinin keksimisvuonna 1928 koko ajan tehtaan kirjoilla ollut Pesälä liittyi Oy Kaukas Ab:n palokuntaan toimien aluksi palokersanttina ja sen jälkeen harjoituspäällikkönä. Lapuanliike ja Mäntsälän kapina riehuivat itsensä loppuun, ja Pesälän alkoi tehdä mieli teollisuuskouluun Viipuriin. Sinne päästäkseen hän joutui suorittamaan kansakoulun päästötutkinnon 35-vuotiaana. Teollisuuskoulusta hän ei kuitenkaan koskaan valmistunut, sillä sekin jäi kesken kun Mainilassa mukamas lauottiin asetta siihen malliin, että Neuvostoliiton oli pakko hyökätä Suomeen.
Sodan loppuvaiheessa 15.2.1940 Pesälä nimitettiin Kaukaan tehtaan palopäälliköksi entisen päällikön menetettyä hermonsa ja ammuttua itsensä.
Sotien välissä Pesälä oli ollut perustamassa Lappeenrannan alueen palopäällystökerhoa, ja vuonna 1945 hän osallistui kokoukseen, jossa Paloupseeriliitto muutettiin Suomen Palopäällystöliitoksi. Hänet valittiin II-jaoston johtokuntaan ja vuodesta 1957 saman jaoston puheenjohtajaksi, jota postia hän hoiti yhteensä 14 vuotta.
Nykykehitystä Pesälä on seurannut haikein mielin, kun palokuntanimitys on jäämässä kokonaan pois käytöstä.
”Palontorjuntaliitosta tulee Pelastusalan Keskusjärjestö, Palontorjunta-Iehdestä Pelastustieto ja palopäällikkökin voi nykyään olla jokin kumma pelastuskomentaja. Mikä se sellainen on?” hän kysyy.
Lataa PDF ja lue koko Palontorjunta 1992/6:n juttu, jonka on kirjoittanut Risto K. Järvinen.