Jyväskylässä harjoitellaan tieliikennepelastamista viikottain. Harjoitukset myös videoidaan koulutusmielessä.
Letkuista ja johdoista on yleensä vain haittaa, näin myös pelastussarjassa. Miltä kuulostaisi yhden miehen hetkessä selvitettävä levitin kantohihnalla, rajattomalla kantomatkalla ja puolen tunnin tehokkaalla toiminta-ajalla – akkuvoimalla? Ensimmäiset akkukäyttöiset Lukas eDRAULIC-pelastussarjat ovat jo arkikäytössä Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen pelastuslaitoksilla. Uutuus esiteltiin Interschutz-messuilla 2010.
”Perinteisesti hydraulipumppu ja letkukela ovat painaneet 80–100 kg. Niitä ei nyt tarvitse, joten säästyy tilaa ja painoa. Työkalujen käyttöönotto on helppoa ja nopeaa. Teholtaan eDRAULIC on perinteisten työkalujen luokkaa. Iso leikkuri on läpäissyt H-luokan testit. Veden alle sähkötyökaluja ei tietenkään saa viedä ja ATEX-suojausta niissä ei ole”, kertoo Vesa Tomminen Dräger Suomi Oy:stä.
Jyväskylän seudulla on iso ratapiha, tunneleita ja teollisuushalleja, joissa pelastajat voivat joutua kävelemään kymmeniä metrejä tapahtumapaikalle. Kaupunkialueella sattuu myös paljon pikkukolareita. Johdoton laite on nopea ja helppo selvittää. Kantohihna parantaa työergonomiaa ja jaksaa työskennellä pitempään. Nyt ei tarvitse kantaa hydrauliyksikköä ja letkukelaa vaan pelkän laitteen.
”Akkuvehkeet sopivat näihin mainiosti nopeutensa ja helppoutensa ansiosta. Yksikin mies saa potilaan nopeasti ulos autosta levittimellä generaattoreita käynnistämättä. Kun tapahtuu isompia onnettomuuksia, voimme aloittaa J11:n eDRAULICilla ja jatkaa raivausyksiköllä sen paikalle saapuessa. Voimme myös tukea muita yksiköitä onnettomuuspaikoilla eDRAULICilla sen selvityksen helppouden ansiosta”, kertoo palomies Samu Kemppi.
Hän toimii tieliikennepelastamisen kouluttajana Keski-Suomen pelastuslaitoksella. Kemppi on tyytyväinen uuteen akkukäyttöiseen pelastussarjaan.
Teksti ja kuva: Kimmo Kaisto
Lataa PDF ja lue koko Pelastustieto 4/2011:n juttu.