Pelastustieto blogi 6.10.2021

Elefantti olohuoneessamme

Mira Leinonen työskentelee pelastusylitarkastajana Etelä-Suomen aluehallintovirastossa.
mirafoni112@gmail.com

Mira Leinonen työskentelee pelastusylitarkastajana Etelä-Suomen aluehallintovirastossa. mirafoni112@gmail.com

Sami Kerman kysyi Pelastustiedon heinäkuisessa numerossa: ”Onko viestintämme varautunut kohuihin?” Elokuun lopulla tuo kysymys realisoitui, kun anonyymi @emergencyservicestoo-niminen tili ilmestyi sosiaalisen median palvelu Instagramiin. Tätä kirjoittaessa tuolla tilillä on julkaistu yhteensä sata anonyymia tapausta pelastus- ja turvallisuusalalla koetusta häirinnästä. Häirintä on suurimmalta osin seksuaalista ja kohteena ovat naiset.

Pelastusalalla toimivana, tasa-arvoasioita eteenpäinvieneenä naisena toisaalta en ole yllättynyt, ja toisaalta olen yllättynyt tästä. Työhyvinvointikyselyt ja erilaiset barometrit ovat kertoneet häirinnän olemassaolosta. Häirinnästä minulla on myös henkilökohtaista kokemusta ihan ilmoituksen tekemistä myöden. Yllätyin kuitenkin ilmiön laaja-alaisuudesta – siitä kuinka tarinat inhimillistivät tilastot lihaksi ja vereksi. Seksuaalisesta häirinnästä on kasvanut pelastusalalla elefantti olohuoneeseemme: se on kaikkien nähtävissä, mutta kukaan ei ole uskaltanut elefanttia lähestyä – mitä sitten tapahtuu, kun elefantti lähteekin rymisten liikkeelle?

Tähän mennessä on kuultu kuitenkin jo kysymykset ja kommentit alan syvistä riveistä: onko tästä pakko puhua? Eikö meillä ole tärkeämpiäkin asioita käsitellä? Ei meillä tätä tapahdu. Nollatoleranssi on itsestäänselvyys. Kyllä tällä alalla pitää palokuntahuumoria kestää. 

Vastauksena näihin kommentteihin on sanottava: tästä on puhuttava ja kohdattava asia kaikella vakavuudella. Ilmiö ei ole syntynyt hetkessä, eikä se poistu sormia napsauttamalla. Ongelma on alan yhteinen ja roolia sinulla, minulla ja sivustakatsojallakin. Voi olla vaikea ymmärtää, kuinka yleisestä ongelmasta onkaan kyse, jos itse ei ole häirintää kokenut. Huumori työyhteisössä on tärkeää, mutta onko palokuntahuumori jotain sellaista, mikä vahingoittaa toista ihmistä? On myös uuvuttavaa olla sukupuolensa takia aina valppaana ja kestää asioita – siinä ovat turvallisen yhteisön kokemukset varsin kaukana.

Pelastustoimeen tulisi kouluttaa ja rekrytoida vuoteen 2030 mennessä tuhat pelastajaa lisää. Ikäluokat pienenevät koko ajan ja jo nyt rekrytoinnissa koetaan haasteita täyttää kaikki virat. Sopimuspalokunnat omien sanojensa mukaan ukkoutuvat ja uutta verta kaivataan. Pelastajaoppilaaksi hakeneista vain yksi prosentti on naisia. Naiset ovat pelastustoimen tulevaisuuden kannalta se hakijasegmentti, jonka houkuttelemista alalle on todella tavoiteltava, jotta pelastustoimi kykenee tuottamaan palvelunsa yhteiskunnan vaatimalla tasolla.

Elefantin nimeltä ”seksuaalinen häirintä” ollessa olohuoneessamme on kuitenkin vaikea nähdä tuon hakijasegmentin edes kiinnostuvan alastamme, kun alalla oleviakin ahdistaa. Tämä elefantti tarjoaa pelastustoimelle nyt kuitenkin mahdollisuuden muutokseen, meillä on mahdollisuus muuttaa ja uudistaa toimintakulttuuriamme. Muutokseen vaaditaan monta tekijää monella eri tasolla, mutta vanha sanonta kuuluukin: elefantti syödään pala kerrallaan.

Mira Leinonen

Lue lisää