Pelastustieto blogi 14.12.2017

Esko lähtee – kuka tilalle?

Nykyinen ylijohtajamme Esko ilmoitti, että jättää virkansa hieman ennen kuin se olisi päättynyt, vuoden 2018 lopussa. Nyt Esko lähtee ansaitsemalleen eläkkeelle kolmisen kuukautta aikaisemmin. Uutta verta on siis tulossa pelastusosaston johtoon mahdollisesti jo heti ensi kesän mentyä. Kansliapäällikkö Päivi Nerg toivoi neljä vuotta sitten, että alan ylimmän johtajan virka kiinnostaisi alalla laajaa joukkoa. Siispä kaikki kiinnostuneet, ei muuta kuin viivalle.

Kannunvalanta uudesta ylijohtajasta käy varmaankin kuumana paloaseman kahvipöydissä. Hakijat tiedetään mitä ilmeisimmin talven vaihtuessa kevääksi. Kenestä siis uusi pelastusylijohtaja?

Pyöritetäänpä tässä muutamia nimiä. Mahdollisesti he eivät ole edes lopullisten hakijoiden joukossa, mutta siitä huolimatta.

Edellisestä hakukierroksesta on aikaa ainoastaan neljä vuotta. Silloin loppusuoralla olivat Jari Aalto Lapin aluehallintovirastosta, Juha Hakola Helsingin poliisilaitokselta, Janne Koivukoski sisäministeriön pelastusosastolta sekä Simo Tarvainen Keski-Suomen pelastuslaitokselta. Ovatko he nytkin haastateltavien joukossa? Hakeeko esimerkiksi Tarvainen toista kertaa? Hän olisi melkein saman ikäinen kuin Koskinen tultuaan valituksi.

Muita hakijoita olivat muun muassa Ilkka Horelli Lounais-Suomen aluehallintovirastosta, Tomi Lounema nyt työ- ja elinkeinoministeriöstä, Kimmo Markkanen Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta, Pekka Tulokas ja Taito Vainio sisäministeriön pelastusosastolta sekä Matti Waitinen Helsingin pelastuslaitokselta. Kaikki potentiaalisia hakijoita myös ensi vuonna.

Pelastusosastolta vankka hakija voisi niin halutessaan olla myös Mika Kättö. Vielä toiminnassa olevista aluehallintovirastoista yksi varteenotettavimmista olisi Etelä-Suomen Kimmo Kohvakka.

Entä sitten pelastuslaitokset ja erityisesti niiden johto? Onko kiinnostusta hakea pelastustoimen valtiovallan ylimpään johtoon vai houkutteleeko enemmän tuleva maakuntaorganisaatio? Pelastusjohtajista päällimmäisenä tulee mieleen Länsi-Uudenmaan Veli-Pekka Ihamäki. Hänellä on työkokemusta myös ministeriöstä. Vai onko tuleva suuren Uudenmaan johtopaikka houkuttelevampi vaihtoehto? Toivottavasti mahdollisimman moni virasta kiinnostunut hakee. Muutkin kuin pelastusjohtajat.

Pelastusopistostakin voi löytyä kiinnostusta. Miten olisi naisvoimaa ylimpään johtoon, rehtori Mervi Parviainen? Naisia kun ei noissa aikaisemmissa nimissä ollut yhtään. Miehisen alan perinne näkyy yhä.

Onnettomuustutkintakeskusta nykyisin johtavaa Veli-Pekka Nurmea on usein arvuuteltu ylijohtajakandidaatiksi, mutta neljä vuotta sitten uusi työ Otkesissa oli kiinnostavampi. Miten on nyt?

Entä sitten alan ulkopuolelta? Löytyykö jopa varteenotettava kandidaatti pelastusylijohtajaksi? Vai olisiko välttämätöntä, että alan valtiohallinnon ylimpään johtoon valitaan oma mies tai nainen. Olisi, kun tiedämme, millaisen roolin tämä kärkivirkamies tai -nainen saa uudessa maakuntavetoisessa organisaatiossa, jossa valtiolta tulevat rahat ja ohjaus.

Lue lisää