Pelastustieto blogi 4.10.2018

Foliohatusta: Oletko oman työturvallisuutesi suurin riski?

Niki Haake työskenteli palomiehenä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella ennen nykyistä työtään. Työvuorossa Haaken mielipide- ja asennevaikuttamista vastaan suojauduttiin foliohatulla. Nyt Foliohattumies kirjoittaa tällä palstalla reippaita ajatuksia.

Niki Haake työskenteli palomiehenä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella ennen nykyistä työtään. Työvuorossa Haaken mielipide- ja asennevaikuttamista vastaan suojauduttiin foliohatulla. Nyt Foliohattumies kirjoittaa tällä palstalla reippaita ajatuksia.

Syövän esiintyminen suomalaisilla työikäisillä miehillä on niin yleistä, että keskimäärin kaksi palomiestä kuolee joka vuosi syöpään. Altistusta tai ei, mutta pelastusalan somessa liikkuu usein hurjia lukuja palomiesten jopa moninkertaisesta syöpäriskistä tavalliseen kansalaiseen verrattuna. Yhdysvalloissa kansallisen työsuojeluinstituutin The National Institute for Occupational Safety and Healthin (NIOSH) tekemän laajan ja ehkä luotettavimman tutkimuksen mukaan sikäläisillä palomiehillä on yhdeksän prosenttia korkeampi riski sairastua syöpään kuin muulla väestöllä.

Yksikin ylimääräinen syöpätapaus on liikaa, mutta katsotaanpa asiaa toisesta vinkkelistä. Neljä päivittäistä alkoholiannosta suurentaa esimerkiksi suun ja nielun syövän vaaran noin kaksinkertaiseksi. Tupakka selittää yksin noin 20 prosenttia uusista syöpätapauksista ja esimerkiksi punaisen lihan syöminen sekä auringon UV-säteilylle altistuminen ovat huomattavia riskitekijöitä. Savustaminen ja rasvaisen ruoan grillaaminen synnyttää ruoan pinnalle pieniä määriä PAH-yhdisteitä, joiden jokainen palomies tietää lisäävät syöpäriskiä.

Aina ajankohtaiseen työturvallisuuteen on viimeisten vuosien aikana panostettu pelastusalalla ja esimerkiksi altistusten osalta on saatu paljon positiivista aikaan. On tärkeää, että näihin ongelmiin on osattu tarttua ja että löydetään myös keinoja vaikuttaa. Työturvallisuuden osalta keskusteluun nousevat herkemmin tietyt teemat. Kiinnostavaa on, miksi esimerkiksi uhkatilanteet koetaan niin tärkeäksi teemaksi ja mitä toisaalta jätetään keskustelun ulkopuolelle.

Pitkään on ollut tiedossa, että väsyneenä ajamisella on alkoholiin verrattavat vaikutukset ajamiseen. Päissään ei hälytysajoneuvoilla kurvailla, mutta väsyneenä senkin edestä. Hälytysajossa tapahtuu loukkaantumiseen johtavia onnettomuuksia kuukausittain. Ajoturvallisuudesta on ollut keskustelua pelastusalalla ja ensihoidossa, mutta riskeihin nähden vähän.

Tietyistä aiheista on hankala keskustella niiden arkaluonteisuuden tai tunnepitoisuuden vuoksi. Toisia työturvallisuusriskejä on vaikea nähdä, koska ne ovat sisällä toimintatavoissa.

Väitän, että suurimmat työturvallisuusriskit pelastusalalla aiheutuvat välinpitämättömyydestä tai uhkarohkeasta käyttäytymisestä. Omat ja työtovereideni läheltä-piti -tilanteet ovat johtuneet lähinnä harkintakyvyn pettämisestä tai riskien vähättelystä. Testosteroni- ja adrenaliiniryöpyt antavat nostetta, mutta saattavat johtaa leikkimään tulella. Suomessa seitsemän kymmenestä työpaikkatapaturmasta sattuvatkin miehille. Viimeisessä macholinnakkeessa tästä asiasta ei kannata huudella; jokuhan voisi saada vaikka päähänsä, että olisi hyvä vaihteeksi saada naisia alalle.

Niki Haake

Lue lisää