Pelastustieto blogi 15.8.2017

Hommat toimivat myrskysumassa?

Keravalaisen Savion VPK:n alueellakin tielle kaatui puita. (Kuva: Erkki Kauranen.)

Keravalaisen Savion VPK:n alueellakin tielle kaatui puita. (Kuva: Erkki Kauranen.)

Kiira-myrsky vyöryi lauantaina etelärannikon kautta maahamme ja jatkoi matkaansa kohti koillista. Erityisen voimakkaasti myrsky iski eteläiseen osaan maata. Lujimmilla oltiin Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa.

Pelastuslaitokset saivat näillä alueilla lyhyessä ajassa runsaasti erityisesti vahingontorjuntatehtäviä. Puita kaatui ja niitä piti rientää raivaamaan pois. Rankkasade aiheutti myös joitakin isoja vesivahinkoja.

Tehtäviä kertyi Uudenmaan alueen ja Kymenlaakson pelastuslaitoksille satoja. Ja kaikki tapahtui lyhyessä ajassa. Miten ne selvisivät tehtäväpiikistä? Hyvin, vastataan laitoksista. Yhteistyö Ilmatieteen laitoksen kanssa toimi erinomaisesti. Pelastusviranomaiset ehtivät valmistautua ja varautua tuleviin tehtäviin. Tilanne- ja johtokeskukset otettiin haltuun.

Mutta mikä erinomaisinta, erityisesti sopimuspalokunnat olivat hyvänä osana tehtävien hoidossa. Esimerkiksi pääkaupungissa kaikki sopimuspalokunnat olivat tiettävästi ensimmäistä kertaa valmiudessa ja mukana tehtävissä.

Vahingontorjuntatehtävät sopivat toki hyvin esimerkiksi sopimuspalokunnille. Voidaanko tämän esimerkiksi perusteella siis todeta, että pelastuslaitosten valmiudet ovat hyvät? Vai ovatko ne hyvät ruuhka-Suomen pelastuslaitoksissa? Entä jos jokin vastaavanlainen vyöryisi esimerkiksi Kainuun tai Lapin maakuntiin? Tosin siellä tiettömillä taipaleilla ei vahingontorjuntatehtävillekään ole niin tarvetta. Näkevätkö käytännön työtä tekevät valmiuksien riittävyyden toisella tavalla?

Joka tapauksessa poikkeukselliseen myrskyyn varautuminen näytti onnistuneen hyvin kaikilta osin. Yleisradio välitti lauantai-iltana jopa vaaratiedotteen myrskystä. Kaatuneiden puiden lisäksi muita vahinkoja ei sattunut. Samainen myrsky tappoi viisi ihmistä Puolassa.

Esa Aalto

Päätoimittaja, Pelastustieto

Lue lisää