Pelastustieto blogi 16.2.2015

Isot rakennuspalovahingot kasvavat rajusti

Pelastuslaitosten tekemien tehtävien määrä on 2010-luvulla laskenut tasaisesti. Viime vuoden tilasto kertoo, että tehtävät ovat kolmen edellisen vuoden keskiarvosta vähentyneet noin 9000 tehtävällä. Eniten ovat vähentyneet kiireelliset tehtävät.

Tässä mielessä on tilanne hyvä. Voidaanko tästä jo vetää johtopäätös, että onnettomuuksien ehkäisytyö kantaa hedelmää ja turvallisuuskulttuurimme paranemisen ensi merkit ovat nähtävillä?

Sisäisen turvallisuuden ohjelmassa alkuperäisenä tavoitteena oli tehdä Suomesta Euroopan turvallisin maa vuonna 2015 eli tänä vuonna. Seuraavissa ohjelmissa huomattiin tavoitteen karkaavan, joten nyt meidän pitäisi elää maanosamme turvallisimmassa maassa vuonna 2025.

Millä mittareilla tätä arvioimme? Palokuolemilla? Viime vuosi oli tässä mielessä synkkä. Sadan palokuolleen rajaa alettiin taas kolkutella, kun edellisenä vuonna jäätiin ennätysalas. Lähelle puolta sataa tulipalossa kuollutta. Kuluva vuosi on alkanut edellistä paremmin. Tammikuussa tulipalossa kuolleita oli melkein tuplaten vähemmän kuin vuosi sitten.

Rakennuspaloista aiheutuu jatkuvasti isompia vahinkoja. Eniten on isoja vahinkoja, joissa kustannukset ylittävät puoli miljoonaa euroa.

Vuosien 2011-2013 keskiarvo oli 40 suurta rakennuspalovahinkoa, nousi määrä viime vuonna 57:een. Määrä kasvoi 44 prosenttia. Näistä aiheutui vuosien 2011-13 keskiarvona 50 miljoonan euron vahingot, kun määrä viime vuonna nousi peräti 54 prosenttia, 78 miljoonaan euroon.

Vakuutusyhtiöt ovat huolensa tästä tuoneet esille, mutta siitä huolimatta tilanne synkistyy. Onnettomuuksien ehkäisy on tehostunut, mutta siitä huolimatta vahinkoja sattuu. Onko euro ainut konsultti, jotta asia saadaan paremmalle tolalle? Jokainen iso vahinko vaikuttaa toki vakuutusmaksuihin.

Kansalaiset luottavat palomiehiin

Tuorein poliisibarometri kertoo, että luottamus poliisiin on kokenut kolauksen viime aikaisten rikossyytteiden ja muiden väärinkäytösten takia.

Sen sijaan palo- ja pelastustoimen osalta barometri on maireaa luettavaa:

Vertailtavista tahoista suomalaiset luottavat selvästi eniten palo- ja pelastustoimeen (luottaa erittäin paljon 70 % ja melko paljon 29 %).

Esa Aalto

Päätoimittaja

Jaa artikkeli

Lue lisää