Pelastustieto blogi 7.10.2015

Kansalainen on huolestunut turvallisuudestaan

SPEKin tekemä tutkimus kertoo karua kieltä kansalaisten turvallisuuden tunteesta. Tai pikemminkin turvattomuuden tunteesta. Jo viime keväänä tehty kyselytutkimus kertoo kovien asenteiden viriämisestä. Suomalaiset kokevat, etteivät päättäjät huolehdi riittävästi heidän turvallisuuteensa liittyvistä asioista. Voi vain arvailla, miten asenteet ovat yhä muuttuneet, kun turvapaikanhakijoita virtaa rajoiltamme maahamme.

Mielenosoitukset ja negatiivinen kirjoittelu sosiaalisessa mediassa ovat onneksi herättäneet myös vastareaktion. Suomalaisten parempi puoli, toisesta välittäminen, on noussut myös esiin. Moni ymmärtää esimerkiksi sen, että maahamme tulevat turvanpaikanhakijat tulevat olosuhteista, joita nykypolven suomalaiset eivät onneksi ole joutuneet kokemaan.

Kansalaisten huoleen pitää kuitenkin myös päättäjien vastata. Monella suomalaisella on huoli tulevaisuudesta ja turvallisuudesta. Monet pelkäävät taloudellisen tilanteen heikentymistä. Mitä esimerkiksi tarkoittaa elämässämme se, että länsimaisen ihmisen pitäisi tinkiä elintasostaan, jotta saisimme rikkaan ja köyhän maailman välistä kuilua kavennettua? Silloin meiltä turvaa ja tulevaisuutta hakevien ihmisten määrä vähenee.

Oma lukunsa on ulkoisen turvallisuuden heikentyminen lähialueillamme. Ukrainan kriisi on kiristänyt uudella tavalla myös meidän turvallisuuden tunnettamme.

Turvallisuuden puute ja turvattomuuden tunne ovat vuonna 2015 muuttuneet hyvin monimutkaisiksi asioiksi.

Esa Aalto
päätoimittaja

Jaa artikkeli

Lue lisää