Pelastustieto blogi 23.4.2023

Katso tarkkaan: Tyhmät, naiivit ja tyytyväiset

Katso tarkkaan – kuin vasta-alkajan silmin, kehottaa kolumnin kirjoittaja Veera Kamaja.

Katso tarkkaan – kuin vasta-alkajan silmin, kehottaa kolumnin kirjoittaja Veera Kamaja.

”Kolme vuotta!”, julistaa muuan kollega. ”Kolme vuotta töitä ensihoidossa, sitten homma alkaa väistämättä vituttaa!”

Kuuntelen paasausta hieman hämmentyneenä. Kuulostaa kertakaikkisen surulliselta, jos työnteko rassaa jatkuvasti. Tällainen työnvihaamis-ajattelumalli tuntuu olevan melko yleistä, enkä ymmärrä minkä takia. Minä pidän työstäni. On huonoja päiviä ja on tyhmiä keikkoja, mutta kokonaisuus jää reilusti plussan puolelle. Unpopular opinion: kiireettömänkin keikan ajaminen on mukavaa, ja saan niistä yhtä lailla positiivisia onnistumiskokemuksia kuin kiirekyydeistäkin.

Tiedän ja ymmärrän kyllä, ettei kyytikiikarit päässä istuva, intopiukea ja vastavalmistunut hoitotason ensihoitaja ole monenkaan lempparein työpari. Keikoille vauhdilla lähtevä, työdiagnooseja jälkikäteen analysoiva ja jopa aamuyöllä pirteänä esiintyvä tyyppi saa herkästi nuivaa palautetta osakseen. Tyyppihän on ihan outo: ei tajua kuinka paskaa hommaa tämäkin on. Oppispa olemaan!

Uusilla alalle tulijoilla voi toki olla virheellinen käsitys ensihoidosta. Se klassinen, että ajetaan kovaa, ollaan komeita ja pelastetaan henkiä. Totuus paljastuu pian, ja siinä vaiheessa voi joku vaihtaakin alaa. Mutta ei työstänsä pitäminen tee ihmisestä automaattisesti naiivia, tyhmää ja vasta-alkajaa. Oikean ensihoitajan mitta ei ole työnsä vihaamisen määrä.

”Jokainen on ansainnut sen, että töissä olisi kivaa edes yleensä.”

Ensihoitaja ja ”Väsynyt lanssari” Mats Stenström sanoi Ylen haastattelussa (27.12.2022) mielestäni hyvin: ”Olen ymmärtänyt ja hyväksynyt sen, mitä työ on ja mitä se ei ole.” Nimenomaan. Työtä voidaan kehittää, mutta ”turhista ja ärsyttävistä” keikoista emme varmasti pääse koskaan täysin eroon. Voit vaikuttaa vain omaan asenteeseesi ja siihen, missä käyt töissä.

Olenko muuten aivan väärässä, jos väitän, että vastavalmistuneiden tai muuten työstänsä pitävien ensihoitajien vihaaminen sisältää myös pienen määrän kateutta? Toisella kuitenkin on kivaa, vihaajilla ilmeisesti ei. Ihmiset kuitenkin lähtökohtaisesti pitävät siitä, että elämä on mielekästä ja mukavaa.

Vitutus on voima, joka ajaa meitä kehittämään toimintaa ja tekemään muutosta. Pieni määrä ärsytystä on siis hyvä asia. Mutta jos se on vallitseva olotila töissä, niin ehkä sitten tosiaan kannattaa ottaa jalat alleen ja hilpaista johonkin muualle – edes hetkeksi tuulettumaan. Jokainen on ansainnut sen, että töissä olisi kivaa edes yleensä.

Teksti: Veera Kamaja
Kuva: Meri Lantela

Lue lisää