Pelastustieto blogi 26.12.2018

Liian tummaa paahtoa

Sanomalehti kahisee kahvipöydässä.

”Helsingin Pelastuskoulun lakkauttaminen on näköjään ylittänyt sanomalehtienkin uutiskynnyksen”, palomies ilmoittaa pöydän päästä.

”Ne on saanut agitoitua kansanedustajatkin mukaan. Ihme, että viitsivät vaivautua mokoman asian takia”, lukija jatkaa lehden kahisteluaan.

”Niillä on kolme syytä vaivautua: vaalit, sukulainen palokunnassa tai autuas tietämättömyys”, palokunnan poliitikko vastaa pöydän toiselta puolelta.

Sanomalehden kahistelija kiinnostuu.

”Mua kiinnostaa sun oma kanta. Sanot, että koulun puolustajat ovat puolustaessaan autuaan tietämättömiä. Oletko siis lakkauttamisen kannalla?”

”Lausuntojen antajat ovat tietämättömiä, koska perustelevat asiansa on­tuen.”

”Miten niin ontuen?”

”Ne puheet jostakin erikoisosaamisista kertovat, ettei tietoa ole. Jos koulun tarvetta perustellaan lentokentällä, jota ei ole kaupungissa tai satamilla, joita on kaikki rannikkokaupungit pullollaan, niin kyllä argumetointi silloin ontuu.”

”No mitä sanot raitiovaunusta ja metrosta?”

”Raitiovaunulla ajetaan kohta Tampereellakin enkä näe missään näistä värkeistä mitään sellaista, miksi niitä asioita ei voisi opiskelijoille kouluttaa olipa koulu sitten Vääksyssä tai Vahtamapäässä.”

”Mä taas en usko äänten kalasteluun, sillä tältä alalta tuskin äänivyöryä saa aikaiseksi”, sanomalehden kahistaja sanoo ja vaatii palokunnan poliitikolta kannan.

”Vastaa nyt siihen kysymykseen. Oletko lakkauttamisen kannalla?”

”Olen ja en.”

”On se poliitikko. On se!”

”Kyllä Savossa pystytään kouluttamaan tarvittavat asiat ja työpaikkakoulutus hoitaa loput. Ja Kuopiossakin on koulu, jonka kanssa voisi solmia diilin lähihoitajaopinnoista. Sitä paitsi vaatii aika kovaa pokkaa väittää, että ketään muu kuin Peko ei pysty opettamaan jotain tiettyjä asioita. Mun mielestä se on toisten aliarvioimista ja oman kaikkivoipaisuuden pönkittämistä”, poliitikko alustaa.

”Eli lappu luukulle vai?” kahistaja on jo kärsimätön.

”Ei välttämättä. Se miksi koulu pitäisi säilyttää Hesassa, on se, että kynnys hakeutua palomieskoulutukseen madaltuisi. Olisi mahdollista saada enemmän hakijoita, kun ei tarttis raahata itseänsä Savoon. Se on mun mielestä ainoa relevantti syy säilyttämiselle.”

”Kerro jo, mitä mieltä sä oot siitä hemmetin säilyttämisestä.”

”Pitäs pohtia ensin vähän reunaehtoja.”

”Anna olla. Hörppää vaikka kahvia.”

Teksti: Marko Partanen

Kuva: Mika Latvanen

Lue lisää