”Kuunnelkaas tätä, ensihoitajille kaavaillaan rajuja poliisioikeuksia”, paloesimies lukee innoissaan otsikon aamun lehdestä.
Ensihoitaja tuhahtaa ja hörppää kahvikupistaan pitemmän siemauksen. Puna nousee pikkuhiljaa kasvoille, mutta hän ei oikein tiedä, mistä päästä aloittaisi.
”Täällä sanotaan, että ensihoitajille suunnitellaan oikeutta rajoittaa potilaan perusoikeuksia pitämällä tästä kiinni”, esimies jatkaa.
Ensihoitaja vetää jo pari happihenkosta kiivaammin, mutta sanat takertuvat kurkkuun.
”Mun mielestä se on hyvä juttu”, ensihoitajan työpari sanoo.
”Ai, sä tykkäät painia potilaiden kanssa?” palomies kysyy vierestä.
”En, vaan on paljon sellaisia tilanteita, joissa potilaan vaaralliseen toimintaan voi puuttua ilman, että siitä syntyy itselle uhkaa.”
”No mitä esimerkiksi?” palomies kysyy.
”Noo, vois vaikka estää jotakuta hyppämästä parvekkeelta tai vanhusta tekemästä itselleen pahaa.”
”Tollaseen on oikeus jo nyt mutta eri lain puolella”, hiljasena pysytellyt ensihoitaja saa viimein äänihuulensa törölleen ja jatkaa liturgiaansa. ”Noissa argumenteissa on yksi todella iso mutta”, ensihoitaja jatkaa.
”Niin mikä?” hänen työparinsa ihmettelee.
”Se, että kun sulla on oikeus rajoittaa henkilöä, niin toimivalta koskee jokaista tilannetta. Sä et voi enää valita, että toimit silloin, kun tilanne on sulle sopiva. Et voi rajoittaa vain vaarattomia vanhuksia, vaan rajoitat myös myös aggressiivista narkomaania. Oikeus on tässä tapauksessa velvollisuus”, ensihoitaja vastaa.
Palomiehet innostuvat.
”Toi onkin siistiä, voi ensin kopata jonkun pyörryksiin, laittaa sen jälkeen nippuun ja kuskata sitten sairaalaan”, ylipalomies innostuu.
”Paitsi ettei voi. Siinä lakiluonnoksessa sanotaan, että voidaan rajoittaa hoidollisin menetelmin, jolloin potilaalle ei saa aiheuttaa kipua”, ensihoitaja sanoo.
”Älkää nyt olko noin ahdasmielisiä uusista ja hienoista hoitovelvoitteista”, paloesimies kääntää veistä haavassa.
Ensihoitaja täsmentää, että laki sisältää roppakaupalla kyseenalaisia oikeuksia. Niiden turvin voidaan muun muassa tunkeutua potilaan asuntoon tarkistamaan tämän terveydentila, ottaa tältä haltuun vaarallisia aineita ja esineitä.
”Toihan tarkoittaa sitä, että kohta voitte tehdä jo kotietsintöjä ja takavarikoida vaikkapa huumeita. Sitten vaan potilas nippuun ja konsultaatio poliisin yleisjohtajalle, että putkaan vai lasarettiin”, ylipalomies hehkuttaa.
”Pikkupaikkakunnilla poliisi ottaisi varmaan kiljuen tämän avun vastaan”, kesämieskin lyö löylyä.
”Nyt jätkät turvat kiinni tai multa menee aamulääkkeet väärään kurkkuun”, ensihoitaja pyytää.
”Rauhoitu nyt”, esimies sanoo. ”Koita nyt tyytyä siihen, mitä sulle ollaan antamassa. Tästä lähtien mäkin tilaan ambulanssin, kun tarvitsemme jonkun turvaamaan sisälle menon”, paloesimies kuittaa.
Teksti: Marko Partanen
Kuva: Mika Latvanen