Pelastustieto blogi 5.9.2022

Mursu

Mursu kömpi maihin Haminassa. Ei ole sellaista nähty Suomen luonnossa ennen. Hälytysilmoitus! Ja höökihän se sinne kurvasi ensimmäisten joukossa. Jos takapenkillä olisi vaikkapa painija, joka vyöryttäisi tuhatkiloisen säkin takaisin veteen. Ihan niin kuin palomiehillä olisi mursuosaamista enemmän kuin paikallisella eläinlääkärillä. Sitten irtoaa pelastuslaitoksen tviitti: ”Haminassa meneillään ehkä historian erikoisin eläinpelastustehtävä, kun mursu päättänyt rantautua maihin. Mursua kastellaan parhaillaan ja selvitellään jatkotoimenpiteitä.”

”Minkä ihmeen takia ne suihkuttaa mursun päälle vettä, jos se on kerran rantautunut. Luulisi, että jos se olisi halunnut pysyä märkänä, se olisi pysynyt vedessä?” ensihoitaja kysyy. Hän vaatii kahvipöydän palomiehiltä vastausta.

”Tuskin palomiehet itse ovat keksineet moista hoitoa. On varmaan kilautettu kaverille.”

”Se konsultti on varmaan kysynyt, että millä olette liikkeellä? – Ai jaha, paloautolla, no suihkuttakaa sen päälle sitten vaikka vettä. On Luojan lykky, että mursua ei kohdannut ensimmäisenä loka-auton kuljettaja”, ensihoitaja naureskelee.

Kahvimukit kopisevat ja lusikat kilisevät. Kuluu vähän aikaa, että keskusteluun löytyy oikeita sanoja.

”Mahtaa sitä mursua potuttaa, kun kaverit työntävät sen päälle vettä. No ehkä se kuitenkin on parempi kuin tämä”, palomies sanoo ja alkaa lukea kansanedustaja Mikko Kärnän tiedotetta.

”Se konsultti on varmaan kysynyt, että millä olette liikkeellä? – Ai jaha, paloautolla, no suihkuttakaa sen päälle sitten vaikka vettä.”

Lapin puolustajana tunnettu poliitikko puolustaa nyt myös Kymenlaakson pelastuslaitosta – mursulta. ”Pelastuslaitoksen resursseja ei kannattaisi käyttää tällaiseen. Mursu ei kuulu Suomeen ja eläin selkeästi kärsii lämpimästä ilmasta ja merivedestä. Armollisinta olisi ampua mursu ja täyttää se vaikkapa Haminan kaupungintalolle turistinähtävyydeksi.”

”Sehän kuulostaa ihan meidän mieheltä, pitäisiköhän sitä äänestää”, palomies sanoo.

”Älä helvetissä, Kepu pettää aina”, ylipalokollega ehdottaa.

”Onks Kärnä Kepu?”

”En tiedä, mutta sen pettämisen osaa jokainen puolue.”

”Tossa Kärnä vetäisi kyllä sellaisen ässän hihastaan, jota moni ei olisi uskaltanut sanoa, vaikka olisi samoin miettinytkin. Ehkä sillä on simpukkaravintola Haminassa”, ensihoitaja arvelee.

”Miten niin?”

”Mursu raapaisee poskeensa yhdellä syönnillä 60 kiloa simpukoita.”

Jonkun aviisin sivuilla norjalaistutkija käskee jättämään mursun rauhaan, ja turkulaistutkijakin toteaa, että luonto huolehtii omista seikkailijoistaan.

”Se on just noin”, ylipalomies peesaa.

”Mun näkemys on se, että ihmisten uteliaisuus ja auttamisenhalu on tossa niin suurta, että se voittaa eläimen hyvinvoinnin. Joku voisi viisastella, että mursu oli nälkiintynyt ja huonossa kunnossa, mutta niinhän luonnossa silloin tällöin käy”, palomies sanoo.

”Kyllä tämän maan asukkaat ovat sekaisin. Kantaisivatpa ihmiset yhtä suurta huolta omista lapsistaan kuin villieläimistä”, ensihoitaja pohtii.

”Alkaa näyttää vahvasti siltä, että ihmisiä ei pitäisi päästää luontoon”, ylipalomies toteaa.

”Totta, kohta Arkadianmäeltä käsketään ampua armonlaukauksia, kun marjastajat eksyvät.”

Marko Partanen

Lue lisää