Pelastustieto blogi 18.5.2015

Mustit ja mirrit tarvitsevat pelastajansa

Pelastajat ja pelastettu onnellisen lopun saaneessa pelastustehtävässä Helsingin Viikissä.

Pelastajat ja pelastettu onnellisen lopun saaneessa pelastustehtävässä Helsingin Viikissä.

Palokuntien tekemät eläinten pelastamiset ylittävät helposti uutiskynnyksen. Nehän ovatkin hyvää aineistoa toimittajien tykkäämille human interest –jutuille.

Ilkeäkielisimmät saattavat lausahtaa, että kaikkeen sitä on palomiehillä aikaa. Joitakin alan ihmisiä harmittaa myös se, että mustin tai mirrin pelastaminen uutisoidaan, mutta ei sitä, jos savun keskeltä palomies tuo ihmisen elävänä pois.

Kissan pelastaminen puusta on käytetyin esimerkki eläinkeikoista. Outokummussa palokunta heitti viime viikolla juuri tällaisen keikan. Kissa oli pari päivää majaillut puussa ja kun se ei omistajansa maanittelusta huolimatta suostunut tulemaan alas puusta, hälytti omistaja paikalle palokunnan. Palomiehet virittivät tikkaat ja hakivat mirrin pois neljän metrin korkeudesta.

Viime lauantaina karkasi vasikka omille teilleen Espoossa, kun sitä vietiin kesälaitumelle. Palokunta nappasi karkulaisen kiinni kehä ykköseltä, jotka pitkin vasikka oli juosta jolkotellut.

Sunnuntaina puolestaan Lempäälässä palokunta hälytettiin paikalle, kun koira oli keksinyt työntää päänsä keittiötuolin metallisten pinnojen väliin. Palokunta katkaisi yhden pinnan ja koira pääsi vahingoittumattomana pois pinteestä.

Pitkäkestoisemmat koiranpelastuskeikat sattuivat viikonloppuna Jyväskylässä ja Helsingissä. Palokunta hälytettiin lauantai-iltana Helsingin Viikkiin, jossa irtipäässyt kuusivuotias parsonrussellinterrieri uros lähti jahtaamaan mäyrää ja juoksi sen perässä suoraan luolastoon. Kun omistaja ei kahden tunnin etsinnän jälkeen saanut lemmikkiään ulos luolastosta, hälytettiin paikalle palokunta, joka kuuden tunnin työrupeaman ja suuren kaivuuoperaation jälkeen löysi karkulaisen kuuden metrin syvyydestä.

Jyväskylässä kaksi suomenlapinkoiraa ajoi takaa kettua, joka viekkaana johdatteli jahtaajansa koloon kivilouhikkoon. Kettu asteli ulos kolosta ja virnisteli vastaan tulleille palomiehille, jotka kahden sammutusyksikön voimin kaivoivat Taikan ja Tessan viiden tunnin urakan jälkeen ulos kolosta.

Eläintehtävillä pelastuslaitokset tekevät ihan tärkeää pelastustyötään. Kuten helsinkiläistä terrieriä pelastamassa ollut paloesimieskin toteaa: ”Tärkeintä on, että koira löydettiin vahingoittumattomana ja se pääsi palaamaan omistajansa luo.”

Kuka muu muka auttaisi hädässä olevaa lemmikkiä ja hänen omistajaansa?

Esa Aalto
päätoimittaja

Jaa artikkeli

Lue lisää