Pelastustieto blogi 27.4.2020

Suomen suurimman pelastuslaitoksen johtajavalinta lähenee päätöstään

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen seuraava pelastuskomentaja on Jani Pitkänen (vas.) tai Mika Kontio.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen seuraava pelastuskomentaja on Jani Pitkänen (vas.) tai Mika Kontio.

Voiko turkulaisesta tulla Helsingin pelastuskomentaja? Ensimmäinen vastaus tähän saadaan huomenna, kun pelastuslautakunta ottaa kantaa komentajavalintaan. Se valitsee ehdokkaansa, jota esitetään kaupunginhallitukselle. Hallitus tekee lopullisen valinnan. Viimeksi valitsijan roolissa oli valtuusto, joka äänestyksen jälkeen valitsi toisen henkilön, jota hallitus esitti. Hallitus esitti virkaan Pekka Vänskää. Pelastuslautakunta puolestaan esitti tehtävään Simo Wecksténiä, jonka valtuusto lopulta virkaan valitsi. Nyt eivät siis valtuutetut päätä, kuka on seuraava pelastuskomentaja.

Maamme pääkaupungin ja suurimman pelastuslaitoksen johtajaksi haki kaikkiaan 22 henkilöä. Heistä on kuulemisten ja soveltuvuustestin jälkeen valikoitunut kaksi henkilöä.

Mika Kontio ja edeltäjänään Salon palopäällikkönä toiminut, viime vuonna edesmennyt Juhani Simola iloitsivat vuonna 2003, kun Salo sai vuosikymmenten odottelun jälkeen ajanmukaisemman paloaseman.

Turkulainen heistä on Mika Kontio. Mika työskentelee tällä hetkellä pelastuspäällikkönä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella. Hän työskenteli palopäällikkönä aikaisemmassa kotikaupungissaan Salossa. Mikalla on takanaan pitkä ura pelastustoimessa. Viime vuosina hän on profiloitunut työhyvinvoinnin valtakunnallisenakin kehittäjänä. Julkaisemassamme Apelli podcast-sarjassa Mira Leinonen ja Kaisu Puranen haastattelivat Mikaa tästä aiheesta.

Jakson johdannossa haastateltava toteaa: ”Esimiehen paras keino lisätä työhyvinvointia on kävellä henkilöstön pariin ja kysellä kuulumisia. Toisaalta alaisenkin olisi hyvä uskaltautua esimiehen pakeille, jos jokin asia vaivaa.

Ei huono lähtökohta kehittää minkä tahansa työyhteisön yhteenkuuluvuutta.

Tästä pääset kuuntelemaan jakson.

Palomestari Jani Pitkänen kertoo, miten vuonna 2008 Uudellamaalla järjestetty kansainvälinen harjoitus sujui. Kuuntelemassa Naton apulaispääsihteeri Martin Howard, sisäministeri Anne Holmlund sekä harjoituksen kansainvälinen johtaja Gunther Bretschneider, kansallinen johtaja, pelastusylijohtaja Pentti Partanen ja apulaispääsihteerin takana kansliapäällikkö Ritva Viljanen.

Jani Pitkänen on stadin brankkari sanan varsinaisessa merkityksessä, Helsingin omasta pelastuskoulusta parikymmentä vuotta sitten valmistunut palomies. Hänellä on takanaan myös kansainvälistä koulutusta.

Edellinen pelastuskomentaja Simo Weckstén kertoo kirjassaan, miten Jani valittiin nykyiseen tehtäväänsä pelastusjohtajaksi kehittämään pelastusosaston toimintaa. Weckstén kehuu Pitkäsen organisaatiouudistuksen, jossa entiset aluepalopäällikön tehtävät korvattiin palopäälliköillä, joilla jokaisella on oma vastuualueensa. Pitkänen ehti itse toimia hetken aluepalopäällikkönä ja kritisoi tehtävää: ”En ymmärrä, miksi talossa on tällainen tehtävä”, hän vastasi komentajan kysyessä, miten menee.

Palopäällystön ammattikorkeakouluopintoihin liittyen hän teki työharjoittelu- ja opintomatkan Brittein saarille Kentin pelastuspalveluun. Saamaansa tietoa hän halusi jakaa muillekin ja otti siksi yhteyttä Pelastustietoon. Aineistosta syntyi mielenkiintoinen juttusarja, joka julkaistiin vuosina 2004-2005.

Suomessa järjestettiin vuonna 2008 kansainvälinen pelastusharjoitus Uudellamaalla, johon osallistui  yli 20 Naton jäsen- ja rauhankumppanimaata. Olin seuraamassa harjoituksessa yhtä kohdetta, joka oli metrotunneliharjoitus Herttoniemessä. Harjoitusta veti palomestari Jani Pitkänen. Kuuntelin ja katselin, kun hän selosti vieraille harjoituksen kulkua. Ammattimaista ja selkeää esitystä seurasi suurella ylpeydellä.

Pelastuslautakunta on huomenna ison päätöksen edessä, kuvaili lautakunnan puheenjohtaja. Niin on. Jos lautakunta päätyy esittämään turkulaista pelastuskomentajaksi, pelastustoimen mannerlaatat liikahtavat.

Loppusuoralla olevat herrat ovat hyvin tasavahvat. Helsinki on hyvässä tilanteessa. Valittavana on ainoastaan hyviä vaihtoehtoja.

Veikkaan kuitenkin, että virkaan esitetään Jani Pitkästä. Vaaka kallistuu hänen kannalleen juuri taustan takia. Valitsijat eivät jätä siltikään huomioimatta henkilöstön näkemystä. Kaikki tietävät sen, että Jani nauttii henkilöstön keskuudessa laajaa arvostusta. Janin johdolla pelastuslaitoksen henkilöstö ryhmittyy heti uuden komentajan taakse. Näin laitoksen johdossa pystytään viemään paremmin eteenpäin tarvittavia kehittämistoimia, joita Helsingin kaupunki haluaa pelastuslaitoksensa kanssa toteuttaa. Ja jos sote-uudistus jatkuu sen pohjalta, että pääkaupunki on oma sote-alueensa, johon myös pelastuslaitos kuuluu.

Teksti: Esa Aalto

Lue lisää