Pelastustieto blogi 6.11.2024

Tästä kelpaa ottaa oppia

Olli Luukkola työskentelee pelastajana Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Hän kirjoittaa erityisesti käytännön työelämästä.

Olli Luukkola työskentelee pelastajana Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Hän kirjoittaa erityisesti käytännön työelämästä.

Pelastuslaitoksen työporukan yhteisöllisyydelle on vaikeaa löytää vertaistaan. Siellä työskenteleville luottamus ja tiimityö eivät ole vain sujuvan työn edellytyksiä, vaan ne voivat olla kirjaimellisesti elintärkeitä. Sinun täytyy kyetä luottamaan kollegaasi, joka jää pelastusyksikön vesipumpun luo varmistamaan, että palavan talon sisällä ollessasi paloletkun päästä todella tulee vettä, kun sitä tarvitaan. Myös palavan talon sisällä yhteistyön saumattomuus savuparisi kanssa voi ratkaista niin pelastettavan kuin itsennekin kohtalon. Tällaisissa olosuhteissa syntyy poikkeuksellisen vahva side työkavereiden välille.

Yhteisöllisyys ei kuitenkaan rajoitu vain hetkiin, jolloin liekit leimahtelevat tai ihmishenkiä ollaan vaarassa menettää. Se ilmentyy työpaikan arjessa myös silloin, kun koko työvuoro laittaa yhdessä päivällistä paloaseman keittiössä tai kannustaa toisiaan yhteistreenissä kuntosalilla. Se näkyy myös niissä hetkissä, kun työporukka järjestää yllätyssynttärit työvuoron osuessa syntymäpäivääsi.

”Pelastajien keskuudessa syntyy usein sanaton ymmärrys siitä, mitä toisen työpanos merkitsee.”

Pelastuslaitoksella on tavallista, että työkaverit muistavat toisiaan, sekä hyvässä että pahassa. Oli kyse sitten työvuorossa sattuneista kömmähdyksistä tai henkilökohtaisista juhlapäivistä. Siksi paloasemien kirjoittamattomissa säännöissä luetellaan keinot hyvityksiin ja huomioimiseen, oli kyseessä sitten paloauton renkaiden ajaminen katukivetykseen, uuden asunnon ostaminen tai esikoisen saaminen. Kahvipullien tai jäätelön tarjoamisella pääsee usein pitkälle.

Pelastajien keskuudessa syntyy usein sanaton ymmärrys siitä, mitä toisen työpanos merkitsee. Tämä hiljainen solidaarisuus on monelle niin tärkeää, että se houkuttelee heitä ajamaan aamulla toista tuntia työpaikalleen – vain saadakseen olla osa tätä ainutlaatuista työyhteisöä. Se osoittaa, kuinka arvokasta hyvä työilmapiiri on: se ei ole vain mukava lisä, vaan monille todellinen voimavara.

Kun yhteisö toimii näin hyvin, se antaa henkistä tukea ja voimaa jaksaa vaativaa työtä, jossa paineet voivat olla suuria ja tilanteet muuttua hetkessä. Monella yrityksellä olisi paljon opittavaa pelastuslaitokselta yhteisöllisyyden luomisessa. Kun yhteisöllisyys kukoistaa, sillä on suora vaikutus työnteon laatuun ja hyvinvointiin. Pelastajien kohdalla tämä voi tarkoittaa myös parempaa reagointikykyä ja sujuvampaa tiimityötä vaativissa tilanteissa. Kaikki tämä heijastuu lopulta siihen, miten hyvin pelastuslaitos pystyy suoriutumaan tärkeimmästä tehtävästään: ihmisten auttamisesta hätätilanteissa.

Hyvä porukka on vetovoimatekijä, jota ei tule aliarvioida tai ottaa itsestäänselvyytenä. Pelastuslaitoksella ymmärretään, että vahva yhteisö on avainasemassa työn sujuvuuden ja työhyvinvoinnin kannalta. Siksi työskentelemme vuoden jokaisena päivänä arvojemme mukaan inhimillisesti, ammatillisesti, luotettavasti ja yhteistyössä.

Ääni kentältä -kolumni on julkaistu myös Pelastustiedossa 6/2024.

Lue lisää