Pelastustieto blogi 12.10.2022

”Villii eläintä ei voi sulkea häkkiin”

Ylipalomies murisee kuin leijona. Kahvimuki kopsahtaa asenteella pöytään. On pieni ihme, että mokka pysyy astiassaan. Edellinen vuoro on taas jättänyt pöydät täyteen kahvimukinjälkiä.

Tuoreemmalla palomiehellä on alan aviisi auki. Hän nostaa pyyhkimättömälle pöydälle kissan. ”Täällä sanotaan, että pelastajatutkinnosta pitäisi tehdä amk-tutkinto.”

Ylipalomies puhaltaa nenästään ilmaa kuin punaista nähnyt härkä.

”Kuka helvetti tänne sitten enää tulisi. Neljä vuotta pitäs opiskella, että saa huonoa palkkaa ja kuolee sammutussaappaat jalassa.”

”Tässä kyllä arvellaan, että palomiehen palkkakehityksen esteenä on juuri matala koulutustaso.”

”Paskat. Se, että meillä on huono palkka, on kateellisten päälliköiden vika. Ja se, ettei se huonokaan palkka aina tule, on myös päälliköiden vika, kun ovat hankkineet sellaisia tietojärjestelmiä, mitkä eivät toimi.”

”Miks ne olis palkkakehitystä vastaan? Mä en kyllä alleviivaa tota päälliköiden syytä ihan tollasenaan.”

”Ei sun tarttekkaan. Riittää, kun oot samaa mieltä niinku me täällä palokunnassa ollaan pruukattu olla.”

Lehteä lukeva palomies pyöräyttää pari kertaa silmiään ja ottaa mokkahörpyn.

”Mä taas oon sitä mieltä, että palokunnassa moni asia prakaa just sen takia, että aina pruukataan olla samaa mieltä.”

”Käytätkö sä mun sanoja mua vastaan? Syyllistäkö sä musta teet?”

”Toi on se toinen syy: Aina etsitään syyllistä.”

”Juo välillä sitä kahvia, niin oot vähän aikaa hiljaa.”

”Nythän sä puhut jo kuin demareiden Gustafsson. Hiljaako pitäs olla silloin, kun keskustellaan asioista.”

”Älä ala tarjoilla noita ura- ja kurapolkuja. 90 prossaa kavereista jää kuitenkin sairauseläkkeelle.”

Ylipalomies huomaa olevansa nurkassa. Hän pohtii, milloin olisi sopivaa hetki hyökätä, mutta kollega löytää lehdestä uutta kivaa.

”Kuules tätä. 2040-luvun pelastaja tarvitsee kaverikseen tekoälyä, koneita, robotteja ja harmaita panttereita kuten sä – joo, just sä oot toi harmaa pantteri.”

”Katuharja ja puolitoistatuumainen työjohto on ne, millä on aina selvitty. Uudet jutut jää käyttämättä. Cobrakin on ollut kohta kymmenen vuotta, mutta harvemmin sitä keikalla esiin lumotaan”, ylipalomies yrittää taivuttaa pantterin käärmeeksi, mutta esiin manattua purentaa on vaikea peittää.

”Mun mielestä se Cobra olis hyvä vehje just harmaille panttereille. Sitä täytys vaan kouluttaa ja käyttää aktiivisesti.”

”Älä ala tarjoilla noita ura- ja kurapolkuja. 90 prossaa kavereista jää kuitenkin sairauseläkkeelle. Tiedätkö miksi ne kutsuu niitä eläkekorttejaan?”

”No?”

”Vapaudut vankilasta -kortiksi. Siinä sulle urapolkua.”

”Eiks ne tajuuu, ettei villii eläintä voi sulkea häkkiin”, nuorempi kollega yrittää keventää.

Ylipalomies ei tunnista nykyhitin siteerausta, mutta ymmärtää hyvin, että hänen kustannuksellaan pilaillaan. Ylipalomies miettii, miten juuri nyt pitäisi reagoida. Ratkaisua ei synny, mutta hänen suustaan kuuluu tahtomaton murahdus.

”Harmaat pantterit ääntelevät juuri noin. Mä oon kuullu, että ne voi säilyttää taistelukuntonsa 75-vuotiaaksi asti”, kollega naurahtaa, harmaa pantteri ei.

Marko Partanen

Lue lisää