Kaupallinen yhteistyö -arkisto 1.5.2022

Selkeä ja helppokäyttöinen savunpoiston ohjauskeskus tehostaa pelastuslaitoksen työtä

Koneellinen savunpoisto on tehokas ratkaisu kaikentyyppisiin tiloihin monikerroksisista rakennuksista rakennuskomplekseihin, joissa on lukuisia erilaisia toimintoja sekä myös maanalaisiin tiloihin ja paikoitustiloihin. Se on erityisen tehokas automaattisella sammutuslaitteistolla varustetuissa kohteissa.

Koneellisen savunpoiston etuina ovat muun muassa laajat savunpoiston ilmamääräalueet, keskitetyt savunpoistopisteet ja tarkempi savunhallinta. Se on myös kustannuksiltaan painovoimaista savunpoistoa edullisempi.

Rakennusten ilmanvaihdon, paloturvallisuuden ja savunpoistoratkaisujen edelläkävijällä, FläktGroupilla, on mittava kokemus ratkaisuista muun muassa toimisto- ja liikerakennuksiin, hotelleihin, kauppakeskuksiin ja autopaikoitustiloihin.

Sovellusasiantuntija Jussi Kangaskoski kertoo, että FläktGroup tekee pitkäjänteistä paloturvallisuuskehitystyötä.

”Kehitystyömme ansiosta paloturvateknisten tuotteiden valikoimamme takaa tiukimpienkin turvallisuusvaatimusten toteutumisen.”

FläktGroupin täydelliseen tuotevalikoimaan kuuluvat savunhallintapellit, -kanavat ja -puhaltimet, autopaikoitustilojen suuntapainepuhaltimet sekä kohdekohtaiset ohjaus- ja valvontajärjestelmät.

”Tuotteista haluaisin nostaa erityisesti SmokeMaster-perheemme savunpoistopuhaltimet, jotka tarjoavat isot ilmavirrat ja varmatoimisuutta. Esimerkiksi kattoasenteisen SMHA Hatchin luukkujen avautuminen Suomen lumisissa oloissa on testattu ja dokumentoitu.”

SMAC on markkinoiden pisimmälle kehitetty SPOK

Kompleksiset ja monikäyttöiset rakennukset ovat pelastuslaitoksen sammutustyön kannalta haasteellisia. Huolellisesti kohteeseen suunniteltu ja helppokäyttöinen savunhallintajärjestelmä saattaa helpottaa huomattavasti pelastuslaitoksen työtä. FläktGroup on yhdessä pelastuslaitoksen asiantuntijoiden kanssa kehittänyt SMAC savunpoiston ohjauskeskuksen (SPOK), joka edustaa alansa viimeisintä tekniikkaa ja helppokäyttöisyyttä.

”Pelastuslaitoksen käyttäjä osaa toimia kaikissa tilanteissa oikein, koska SMAC savunpoiston ohjauskeskus opastaa käyttäjää visuaalisesti myös kriittisessä savunpoiston käynnistystilanteessa”, kertoo sovellusasiantuntija Jussi Kangaskoski. 

SMAC savunpoiston ohjauskeskuksen tärkein ominaisuus on helppokäyttöisyys.

FläktGroupin SMAC savunpoiston ohjauskeskus on kehitetty vastaamaan pelastustoimen tarpeita. Siinä on iso ja selkeä näyttö, josta näkyvät rakennuksen eri kerrokset, palo-osastot ja savulohkot. Ohjauskeskus kertoo nopeasti, missä palaa ja se opastaa käyttäjäänsä toimimaan oikein sammutushyökkäyksen kriittisessä tilanteessa.

”Tämä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että palavan tilan savunpoistokytkin vilkkuu. Kääntämällä kytkintä järjestelmä lähtee välittömästi toimimaan”, Kangaskoski sanoo.

Opastava toiminta helpottaa myös huolto- ja kunnossapitotoimenpiteiden suorittamista.

Kaksi kertaa vuodessa tehtävä testaus ja huolto ovat tärkeitä koko rakennuksen elinkaaren ajan. Silloin voi luottaa järjestelmän toimivuuteen ja siihen, että savunpoistopuhaltimien luukut aukeavat suunnitellusti, jos tilanne tulee päälle.

FläktGroup toimittaa savunhallintajärjestelmät mahdollisimman valmiina, helppokäyttöisinä, yhteensopivina ja toimintavarmoina kokonaisuuksina.

”Kaikkiin savunhallintaprojekteihin haluamme tarjota teknisten tuotteiden lisäksi varmatoimiset ja helppokäyttöiset savunpoiston ohjauskeskukset (SPOK), sekä savunpoiston moottorikeskukset (SPMK)”, toteaa sovellusasiantuntija Teppo Suikkanen.

Keskeisenä tavoitteena on, että yksittäisessä palo-osastossa syttynyt palo ei pääse leviämään osastosta toiseen ja voidaan estää palon alkuvaiheen savukaasujen leviäminen ilmanvaihtojärjestelmän kautta rakennukseen. Ilmanvaihtojärjestelmässä käytettävät palopellit ovat myös FläktGroupin vahvaa osaamisaluetta.

Application Manager Raimo Perttunen haluaa muistuttaa FläktGroupin laatimasta uudesta Paloturvallisuuskäsikirjasta, josta löytyy runsaasti tietoa savunpoistojärjestelmistä ja niiden mitoituksesta sekä ilmanvaihtojärjestelmien paloturvallisuudesta. Paloturvallisuuskäsikirjan voi tilata ilmaiseksi nettisivuiltamme flaktgroup.com/fi.

Lisätietoja antavat:
Jussi Kangaskoski, p. 040 8683364
Teppo Suikkanen, p. 0445588150

Lue lisää