Pelastustoimi 1.3.2021

Kaupallinen yhteistyö: Nostolavalaite pelastaa turvallisesti korkealta Keski-Suomessa

Jyväskylässä sijaitsee Keski-Suomen pelastuslaitos, jonka 47 paloasemaa toimivat yhteensä 20000 km²:n laajuisella alueella. 350 vakituista työntekijää ja 850 vapaaehtoista turvaavat alueen noin 300000 asukasta.

Keski-Suomen pelastuslaitoksella on pitkä historia Bronton kanssa. Tällä hetkellä käytössä on neljä Brontoa, joista ensimmäinen laite on vuodelta 1985. Teknisen päällikön Kimmo Hirvosen mukaan Keski-Suomen tarpeisiin nostolavalaite sopii parhaiten.

”Nostolavalaitteen ehdottomasti tärkein käyttötarkoitus on pelastaa ihmishenkiä korkealla, mutta eniten olemme käyttäneet laitteita omaisuuden pelastamiseen. Työskentely kattorakenteiden kanssa tai tavaroiden vieminen katoille ei myöskään onnistu ilman nostolavalaitetta.”

Turvallisuus on Hirvosen mukaan laitteen tärkein ominaisuus.

”Kun nousee ylös rakennuksen sivulta, voi nähdä paremmin, ja pistoliekkikään ei pääse yllättämään rakennuksen ikkunasta. Kohteen voi sammuttaa yläpuolelta turvallisesti ilman, että jotain voisi tippua päälle.”

Alueen suurimmassa kaupungissa, Jyväskylässä, valetut kannet ja osa kaduista kestävät enintään 32 tonnin kuormaa, joten uutta laitetta hankkiessa täytyi suunnitella tarkkaan maksimiulottuma ja kokonaismassa. Tänä vuonna toimitetulla uudella Bronto Skylift F46RPXER -nostolavalaitteella ylettyy 46 metriin.

Korkealle ylettymisen lisäksi Hirvonen korostaa myös sivu-ulottumaa, joka uudessa laitteessa on noin 30 metriä.

”Nykyään rakennetaan yllättäviinkin paikkoihin. Aina ei välttämättä pääse aivan kohteen viereen, kun pohja ei kestä tai on esteitä, minkä vuoksi tarvitaan sivu-ulottumaa.”

Kesällä 2020 Jyväskylässä oli suuri palo senioritalossa, jonka 168 asukasta saatiin evakuoitua ilman henkilövahinkoja.

”Palo aiheutti suuret aineelliset vahingot, vaikka paljon saimme estettyä vahinkoja. Tapahtumapaikalla oli töissä kolme Brontoa, ja niiden avulla pääsimme korkean talon kattotasanteen tasalle sammutustöihin. Nostolavalaitteiden ansiosta vahingot olivat pienemmät.”

Uusin teknologia lisää turvallisuutta

Vuosien varrella elektroniikan ja automaation avulla laitteisiin on saatu lisää turvallisuutta ja helppokäyttöisyyttä.

”Jos yrittää tehdä vääriä liikkeitä tai törmätä johonkin, kone estää sen ja varoittaa. Ei tarvitse mennä riskirajoille, vaan Bronto hoitaa. Käyttäjä saa myös paljon tilannetietoa siitä, missä liikutaan ja mitä tapahtuu”, Kimmo Hirvonen sanoo.

”Helppokäyttöisyys tuo samalla nopeutta. Kun tullaan kohteeseen, Bronton automaattitasauksen avulla laite on nopeasti vaaterissa ja päästään heti ylös.”

Uudessa nostolavalaitteessa on paljon uusia ominaisuuksia, jotka parantavat käyttäjän turvallisuutta. Nostolavalaitteen kaikkia toimintoja voi käyttää kauempaa tabletin avulla, kuten käännellä lämpö- ja videokameroita.

”Jos esimerkiksi läheisellä räjähdeteollisuuden alueella tapahtuu jotain, voimme uhrata koneen sammuttamaan paloa, emmekä vaaranna ihmisiä.”

”Kun aloimme etsiä uutta nostolavalaitetta, päätimme, että hankimme Suomen parhaan. Ja siihen pääsimme omasta mielestämme. Olemme erittäin tyytyväisiä.”

Koulutus ja huolto tuovat varmuutta

Viimeisimpään laitehankintaan sisältyi koulutus. Neljästä työvuorosta valittiin pääkäyttäjät, jotka kävivät Brontolla kolmipäiväisessä koulutuksessa. Tämän jälkeen pääkäyttäjät saivat koulutuskokemusta perehdyttämällä muut käyttäjät Bronton kouluttajien tuella.

”Sinänsä uuden laitteen käytössä oli paljon tuttua asiaa, kun kaikki koulutettavat olivat jo käyttäneet Brontoja aiemmin. Hyvin kattava koulutus alkoi turvallisuudesta ja laitteen turvallisesta käytöstä. Sen jälkeen kävimme läpi käytäntöä toiminto kerrallaan. Koko kokonaisuus käytiin läpi ja saimme sen koulutuksen aikana jo aika lailla haltuunkin”, Hirvonen sanoo.

”Kävimme läpi myös mahdollisia erikoistilanteita, eli mitä voi tapahtua ja kuinka tilanteet voi purkaa turvallisesti tai saada operatiivinen tehtävä suoritettua. Vain koulutetut pelastajat saavat ajaa Brontoa.”

Bronto Skylift huoltaa nostolavalaitteet vuosittain ja tekee niille myös kymmenvuotishuollot. Hirvonen suosittelee kaikkiin laitteisiin etäyhteyttä, joka nopeuttaa ongelmanratkaisua erilaisissa tilanteissa.

”Huollot ovat sujuneet todella hyvin. Olemme saaneet kokonaisvaltaista palvelua – vinkkejä, mitä muuta voisi samalla huoltaa. Brontolaiset osaavat palvella ja ymmärtävät, missä käytössä laitteet ovat.”

”Meillä on kolmessa laitteessa etäyhteys, ja se on äärimmäisen hyvä – suosittelen kaikille! Jos tulee jokin ongelma tai jotain askarruttaa, soitamme Brontolle, jonka tuki ottaa laitteeseen yhteyden ja etsii vian. Lokiin jää jälki, jos laitetta on käytetty väärin tai saadaan antureista tietoa. Etäyhteys voi maksaa itsensä jo yhdessä viassa takaisin. Parhaimmillaan varaosa on ollut meillä jo parin tunnin päästä.”

Kimmo Hirvonen on tyytyväinen yhteistyöhön Bronton kanssa.

”Kun mietitään isoa kuvaa, yhteistyö on sujunut äärimmäisen hyvin. Palveluhenkistä porukkaa, joilla on tahto ja halu auttaa sekä tehdä niitä asioita, joita pyydämme. Ammattitaitoista, rautaista porukkaa.”

Kuvat: Keski-Suomen pelastuslaitos
Lue lisää Bronto Skylift Oy:n tuotteista
Ota yhteyttä Bronto Skyliftiin

Lue lisää