Pelastustoimi 21.1.2019

Kempeleen ääniharava tähtää kansanedustajaksi – turvallisuus tärkeä teema

Asemamestari Jarmo Haapaniemi on kolmatta kertaa ehdolla kansanedustajaksi sosialidemokraattien riveistä Oulun vaalipiirissä.

Asemamestari Jarmo Haapaniemi on kolmatta kertaa ehdolla kansanedustajaksi sosialidemokraattien riveistä Oulun vaalipiirissä.

Sanooko kolmas kerta toden kempeleläiselle asemamestari Jarmo Haapaniemelle. Huhtikuun vaaleissa hän tavoittelee Oulun vaalipiirissä kansanedustajuutta sosialidemokraattien ehdokkaana.

Haapaniemi on 55-vuotias pelastusalalla pitkän päivätyön tehnyt mies, joka on toiminut 29 vuotta kunnallispolitiikassa. Suurimman osan tästä ajasta hän on ollut valtuuston puheenjohtajistossa ja viimeiset kymmenen vuotta hän on ollut Kempeleen kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Tämän takia häntä pyydettiin voimakkaasti asettumaan ehdolle. Edellisissä kuntavaaleissa Haapaniemi oli miesten ääniharava.

Nykyisen pääministerinkin kotikunta ja koko vaalipiiri ovat Keskustan vahvaa aluetta, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että kannatus laskee ja esimerkiksi sosialidemokraattien nousee. Jarmo Haapaniemelle on vahvaa luottoa siihen, että vaalipiiristä voi mennä läpi jopa kolme demariehdokasta nykyisen yhden sijaan ja yksi niistä saattaa hyvinkin olla Oulun keskuspaloasemalla asemamestarina parikymmentä vuotta työskennellyt Haapaniemi.

”Turvallisuus on tärkeällä sijalla tällä hetkellä. Kempeleen kunnan strategiassakin se on nostettu keskeiseksi. Turvallisuus puhuttaa ihmisiä juuri nyt. Oman ammattitaustanikin vuoksi saatan olla vahvoilla. Palomiehiin kun luotetaan.”

Jarmo Haapaniemellä on mukana erilaisen taustan omaavia ihmisiä vaalikampanjassaan.

”Taloudellisesti panostus ei ole suuri eikä esimerkiksi mainostilan ostamiseksi ole suurta budjettia. Enemmän luotamme sosiaalisen median ja perinteisen puskaradion voimaan.”

Jarmo Haapaniemi aloitti palokuntatoiminnassa jo nuorena liittymällä Kempeleen VPK:n. Sitä kautta tie vei ammattiin ja muun muassa alipäällystökurssille AP2 Kuopioon.

Säästämmekö itsemme hengiltä?

Kansanedustajana hän pitäisi esillä turvallisuuteen liittyviä teemoja. Pyrkimys olisi parantaa myös tavallisen tallaajan elämänedellytyksiä.

Hänen mielestään meillä on vallalla liikaa säästäminen eritoten julkistaloudessa.

”Sanotaan, että suomalaiset säästävät itsensä hengiltä.”

”Ruotsalaiset osaavat paremmin alhaisemmalla verotuksellakin panna rahan liikkeelle ja rakentaa ihmisille parempaa tulevaisuutta ja hyvinvointia.”

”Avoimet työpaikat ja työntekijät pitää saada paremmin kohtaamaan. Se tuntuu jotenkin hullulta, että hallitus on leikannut koulutuksesta.”

Nuoremman työvoiman saamiseksi työelämään olisi hänen mielestään syytä tarkastella myös eläkeikää.

”Oma eläkeikäni oli aikaisemmin 55 vuotta, kun se nyt on 65. Vaativalla alalla väki yrittää olla töissä samaan aikaan kun nuorempaa ammattikoulutettua työvoimaa on vailla töitä.”

Turvallisuuden tunne on järkkynyt erityisesti maahanmuuttoon liittyvien asioiden takia.

”Näin on tapahtunut etenkin täällä Oulun seudulla. Olen ihmetellyt alusta alkaen, miksi maahanmuuttopolitiikkaamme on ollut niin hallitsematonta.”

Jarmo Haapaniemi korostaa, ettei ole rasisti. Silti tänne tulevien kanssa olisi pitänyt olla tarkempi seula. Ja jos turvapaikkaa ei myönnetä, silti saa olla maassa. Tätä hän ei ymmärrä.

Maahanmuuttopolitiikkaamme onkin ollut hänestä liian sallivaa. Aivan täysin hän ei allekirjoita omankaan puolueensa maahanmuuttolinjauksia.

”Olisin hivenen kriittisempi.”

Teksti: Esa Aalto
Kuva: Matti Moilanen

Lue lisää