Pelastustoimi 20.4.2020

Korona iskenyt vaihtelevasti pelastuslaitosten lomakausiin

Työryhmä toimii tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymysten asiantuntijana, kun arvioidaan pelastustoimen lainsäädäntöhankkeita ja toimialan ohjeistusta.

Työryhmä toimii tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymysten asiantuntijana, kun arvioidaan pelastustoimen lainsäädäntöhankkeita ja toimialan ohjeistusta.

Korona on vaihtelevasti rajoittanut pelastuslaitosten henkilöstön lomakautta.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella lomien perumiset ja siirtämiset ovat koskeneet vain yksittäisiä henkilöitä. Lomia on jaksoteltu sen mukaan, mikä kunkin henkilön asiantuntijuus on.
”Muutoin lomat on pidetty suunnitelmien mukaan. Ongelmia ei ole ollut ja henkilöstön viesti on ollut se, että lomien siirtämiseen ollaan valmiita”, kertoo palopäällikkö Yrjö Jantunen.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksella kesälomat pidetään pääosin entiseen tapaan.
”Vuosilomat suunnitellaan normaalisti. Ne vahvistetaan todennäköisesti hieman lähempänä lomien ajankohtaa kuin normaalisti. Yksittäisiä lomia on siirretty, mutta näin jälkikäteen arvioituna voin todeta, että ilman siirtojakin olisi pärjätty”, toteaa pelastuspäällikkö Mika Haverinen.

”Henkilöstön mielipiteet menevät varmasti ristiin lomien perumisesta, mutta enpä juuri ole kuullut kommentointia asiasta.”

Helsingin pelastuslaitoksella ovat lomakiellot olleet päällä koronan alkuaikoina. Nyt tilanne on laitoksen alueella kuitenkin vakiintunut ja rajoituksia voidaan keventää.
”Käytännössä alussa elimme vähän tiukemmalla, jotta saamme vahvuudet varmistettua. Nyt voimme lähettää väkeä pienissä määrin lomillekin”, kertoo pelastuskomentaja va. Jani Pitkänen.

Laitoksen henkilöstö on suhtautunut lomien rajoitukseen vaihtelevasti, mutta kuitenkin ymmärtäväisesti.
”Vaikka olemme avanneet lomien pitämisen mahdollisuutta, niin henkilöstö ei oikein halua pitää lomia, kun matkustelu ei ole mahdollista. Resurssien turvaaminen on kuitenkin ymmärretty poikkeustilanteessa.”

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella on peruuntunut yksittäisten henkilöiden lomia.
”Tämä perustui henkilöiden omaan haluunsa ja tapahtui vapaaehtoisesti. Päällystön lomia ei ole peruttu, vaikka vapaaehtoisia perujia olisi ollutkin. Perumiseen ei ole nähty tarvetta”, toteaa pelastuspäällikkö Markus Koskela.

Lomia ei ole haluttu tarpeettomasti perua kaikilta vapaaehtoisilta, koska lomien siirtyminen myöhempään ajankohtaan saattaisi aiheuttaa laitokselle lomaruuhkaa myöhemmin.

Laitos varautuu lomakierrossa myös koronatilanteen muutoksiin.
”Jos tilanne esimerkiksi pahenee ja henkilöstö joutuu työskentelemään selvästi normaalia enemmän, on parempi että osa henkilöstöä on ollut lomalla lepäämässä ennen mahdollisesti tihentyviä työvuoroja.”

”Laitoksella on keskusteltu asiasta luottamusmiesten kanssa ja he suhtautuivat asiaan yhteistyökykyisesti. Henkilöstölle asia on tiedotettu ja perusteltu asianmukaisesti eikä siitä ole tullut juuri keskustelua. Jonkin verran harmistusta on kuitenkin tullut siitä, kun lomaa ei ole peruttu, vaikka he itse olisivatkin sen halunneet perua.”

Pohjanmaan pelastuslaitoksella lomakausi kulkee pääosin normaalisti.
”Talvilomat on pidetty muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta suunnitelmien mukaan”, kertoo pelastusjohtaja Tero Mäki.

”Poikkeuksista on keskusteltu henkilöiden kanssa ja he ovat suostuneet yhteistuumin loman siirtämiseen.”

Erikoisjärjestelyt ovat edelleen mahdollisia, jos tilanne niin vaatii.
”Lomat on suunniteltu normijärjestelyjen perusteella hyödyntäen koko kesälomakautta – kuitenkin siten, että vallitseva tilanne ja ennusteet huomioidaan. Lomien uudelleenjärjestelyjä saatetaan tarvita, mikäli henkilöstöresursseissa tapahtuu merkittäviä notkahduksia.”

Juttuun on tiistaina 21.4. lisätty Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen haastatteluosuus ja to 23.4. Pohjanmaan pelastuslaitoksen osuus.

Teksti: Petri Vanhanen

Kuva: Pelastustiedon arkisto

Lue lisää