Pelastustoimi 5.8.2023

Savonlinnan paloasema on ruosteessa mutta henkilöstö kiittää

Savonlinnan uuden paloaseman seinille tuovat eloa isot valokuvateokset. Palomestari Mikko Hakkarainen kertoo, että Savonlinnan alueella on paljon vettä, mikä aiheuttaa pelastushenkilöstölle paljon venetehtäviä.

Savonlinnan uuden paloaseman seinille tuovat eloa isot valokuvateokset. Palomestari Mikko Hakkarainen kertoo, että Savonlinnan alueella on paljon vettä, mikä aiheuttaa pelastushenkilöstölle paljon venetehtäviä.

Savonlinnan paloasema vihittiin käyttöön toukokuussa 2023. Sen ruosteinen ulkokuori on ehtinyt puhuttaa kaupunkilaisia. Toiset pitävät sitä rumiluksena ja toisen silmää se hivelee. Ruoste on kuitenkinkin teräspinnassa tarkoituksella. Paloasema ei ole pilalla. Päinvastoin.

Ruosteen lisäksi asemassa on toinenkin erikoisuus, se nimittäin valmistui halvemmalla kuin mitä oli suunniteltu.
”Paloaseman kustannusarvio oli 9,5M€, mutta se valmistui 300 000 euroa halvemmalla. Hinnanalennus se ei johdu ruosteesta”, palopäällikkö Antti Peltonen naurahtaa.

Tilat toimivat

Savonlinnan paloasemalla työskentelevät ensihoitajat ja palomiehet kiittelevät uusia tiloja vuolaasti. Parannus on huikea vanhaan verrattuna, jossa rakenteet alkoivat jo rapistua ja sisäilma aiheuttaa oireita.

Paloaseman sosiaalitiloihin tullaan sisään maatasossa rakennuksen länsipäädystä. Pitkän käytävän alussa oikealle jää Savonlinnan vpk:n talli, jonka yläkerrassa on sen henkilöstötilat ja sauna. Sen jälkeen käytävällä on miesten ja naisten pukeutumis- ja peseytymistilat sekä vaate- ja pyykkihuollon tilat.
”Kun tulet töihin asemalle, voit ottaa puhtaat vaatteet varastosta käyttöön ja pukeutua niihin viereisissä tiloissa. Samoin kun lähdet pois töistä, voit jättää vaatteiden vaihdon yhteydessä käytetyt vaatteet pesuun”, ensihoidon kenttäjohtaja Joonas Pöyhönen esittelee.
Uusi paloasema on suunniteltu henkilöstöä kuunnelleen, mikä näkyy aseman arjessa.

Savonlinnan paloaseman valmiiksi ruosteinen pinta on aiheuttanut keskustelua.

Likaisella puolella

Pukeutumis- ja pyykkitilojen vastapäätä, käytävän toiselta puolelta on pääsy kaluston pesu- ja huoltotiloihin, joissa käsitellään savuisia varusteita. Nämä tilat kuuluvat niin sanottuun likaiseen puoleen, minne on käynti myös toista kautta, jotta savuisia varusteita ei tarvitse tuoda niin sanotulle puhtaalle puolelle.

Likaiseen puoleen kuuluvat myös pesuhalli sekä paineilmahuolto- ja letkunpesutilat, joten tulipalotehtävältä tullessa likainen kalusto huolletaan yhdessä pisteessä ennen kuin siirrytään autohalliin ja sosiaalitiloihin. Letkut pestään laitteella, joka myös kuivaa ja työstää niistä varastorullat.

Kuntosali järvimaisemalla

Alakerran käytävän varrella on kuntosali, joka rajoittuu käytävään lasiseinällä, mikä antaa kuntoilijoille tilantuntua. Lasiseinän läpi avautuu Saimaa. Tosin vain ison seinälle toteutettuna valokuvateoksena, jossa pelastuslaitoksen vene ui Olavinlinnan edustalla. Isot valokuvateokset tarjoilevat muutenkin asemalle isoja ja mukavia yksityiskohtia.

Kalustohalli on iso, sinne mahtuvat hyvin vahvuudessa olevat ensihoidon kenttäjohtajan ja palomestarin johtoyksiköt, kaksi ambulanssia, pelastusyksikkö, vesipelastusyksikkö sekä säiliöauto ja nostolava-auto. Pelastustoimen vahvuus on kesällä minimissään 1+1+3 ja ensihoidon vahvuus on 1+4.
Kalustohallista on suorat käynnit väline- ja tarvikevarastoihin, joten yksiköiden täydennys onnistuu sujuvasti.

Keittiöstä kulkevan lasioven takana aukeaa toimistokäytävä. Toimiston sisäänkäynnillä, aulatilan seinän valokuvateoksessa on käynnissä täydenpalonvaihe. Liekkimeren keskeltä kuvaan kurkottaa nostolavan kori.

Yläkerran oleskelutilan seinällä komeillee komea mustavalkoinen otos vanhasta ambulanssista ja mitä ilmeisemmin sen työparista. Keittiö on tv-seinämän takana, mutta tavallaan samaa tilaa oleskelun ja ruokailutilan kanssa.
Ulkona on erillinen varastorakennus, jossa on harjoitustorni.

Teksti ja kuvat Marko Partanen

Katso tästä video Savonlinnan paloasemasta!

Lue lisää