Pelastuslaitokset 31.12.2020

Näyttelijä Jukka Puotila muistelee kesämiesaikojaan Espoon palolaitoksella: ”Paineilmalaite meni varailmalle, mutta minäpä päätin jatkaa vielä hetken…”

Näyttelijä Jukka Puotila muisteli kesämiesaikojaan Espoon palolaitoksella 1970-80-lukujen taitteessa historian ensimmäisessä virtuaalisessa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen perinnepäivässä. Kuva otettu teams-lähetyksestä.

Näyttelijä Jukka Puotila muisteli kesämiesaikojaan Espoon palolaitoksella 1970-80-lukujen taitteessa historian ensimmäisessä virtuaalisessa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen perinnepäivässä. Kuva otettu teams-lähetyksestä.

Näyttelijä Jukka Puotila muisteli kesämiesaikojaan historian ensimmäisessä virtuaalisessa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen perinnepäivässä joulukuun alussa. Puotila tunnetaan myös taitavana imitaattorina ja esityksessä vilahti moni tunnettu henkilö hauskassa hahmossa.

Mutta miten koko kansan tuntema näyttelijä päätyi kesämieheksi Espoon palolaitokselle ennen taitelijan uraansa?

”Lähdin hakemaan kesämiespaikkaa, koska palomiehen ammatissa on aina ollut minulle jotain erityistä”, Jukka Puotila kertoo.

”Mahdollisuus päästä testien kautta kesämieheksi tuntui aivan uskomattomalle”.

Hän pyrki Teatterikorkeakouluun kesällä 1979, mutta putosi viimeisessä vaiheessa.

”Ensimmäinen kesä Espoon palolaitoksella menikin asiaa hieman murehtiessa, mutta vuoroissa tapahtuva intensiivinen palomiesammatin opiskelu ja huikeat työkaverit pitivät tunnelmaa yllä. Palomieshuumorilla pärjäsikin esiintymiskeikoilla ensimmäiset kymmenen vuotta.”

Seuraavana keväänä vuonna 1980 ovet aukesivat opiskelemaan näyttelijän ammattia.

”Ammatinvalinta tapahtui siis siinä, mutta suuri arvostukseni palomiehen ammattia ja sen tärkeyttä kohtaan säilyy aina.”

Työvuoroissa viljelty palomieshuumori ja tilannekomiikka oli hänen mielestään aivan omaa luokkaansa.

”Mutta kun keikka pamahti päälle, nämä samat vääräleuat olivat ihan täyttä timanttia. Kun ollaan työmaalla, sitten myös ollaan työmaalla ja asenne on sen mukainen. Siinä on mielestäni oppia meille kaikille.”

Ikimuistoisimpana keikkana hän pitää kesällä 1980 syttynyttä tulipaloa Tapiolan leipomossa.

”Olin savusukeltamassa välikatolla, kun paineilmalaite meni varailmalle. Silloin pitäisi välittömästi palata takaisin, mutta minäpä päätin jatkaa vielä hetken, kunnes ilma loppui kokonaan. Kaikki kokeneet tietävät, että silloin on leikki kaukana. Minun pelastajani siinä tilanteessa oli olympiaurheilija ja paloesimies Seppo Aho, joka auttoi minut pulmallisesta tilanteesta.”

”Haluan toivottaa kaikille lukijoille ja tärkeällä pelastusalalla töitä tekeville onnellista uutta vuotta!”

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Lue lisää