Pelastuslaitokset 17.2.2023

Avustuskalustoa Ukrainaan Keski-Uudenmaan ja Pirkanmaan pelastuslaitoksilta

Pelastustoimen kalustoa Ukrainaan olivat lähettämässä sisäministeri Krista Mikkonen, Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrov, apulaispelastusjohtaja Jussi Rahikainen ja Keski-Uudenmaan pelastuslautakunnan puheenjohtaja Mika Kasonen.

Pelastustoimen kalustoa Ukrainaan olivat lähettämässä sisäministeri Krista Mikkonen, Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrov, apulaispelastusjohtaja Jussi Rahikainen ja Keski-Uudenmaan pelastuslautakunnan puheenjohtaja Mika Kasonen.

Suomesta lähti jälleen avustuskuorma pelastustoimen kalustoa kohti Ukrainaa. Matkaan lähti Vantaan pelastuskeskuksesta sammutusautoja, ambulanssi ja säiliöauto sekä pelastustoiminnassa tarvittavaa välineistöä. Lahjoitukset ovat tehneet Keski-Uudenmaan ja Pirkanmaan pelastuslaitokset. Apu toimitetaan Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos lahjoitti ambulanssin, säiliöauton ja sammutusauton. Pirkanmaan pelastuslaitos lahjoitti puolestaan kaksi sammutusautoa. Lahjoitettavat ajoneuvot ovat aktiivikäytöstä poistettuja, mutta käyttökuntoisia ja huollettuja.

”Pelastustoimella on sodan keskellä tärkeä tehtävä siviiliväestön suojelemisessa. Pelastajat työskentelevät Ukrainassa haastavissa olosuhteissa ja tarvitsevat toimivaa kalustoa. Suomi on toimittanut Ukrainaan pelastustoimen tarvikkeita ja muuta siviilipuolen materiaaliapua sodan alusta lähtien, sisäministeri Krista Mikkonen sanoo.

Ajoneuvojen lisäksi Ukrainaan lähti esimerkiksi sammutusasuja, aggregaatteja, vaahtonesteen tekovälineistöä, letkuja sekä muuta pelastusvälineistöä.

Avuntarve Ukrainassa edelleen suuri

Suomi on tukenut Ukrainaa siviilipuolen materiaaliavulla maaliskuusta 2022 lähtien. Aiemmin Suomi on lähettänyt Ukrainaan muun muassa hätämajoitusta, lääkkeitä, terveydenhuollon tarvikkeita, pelastustoimen kalustoa ja energiasektorin laitteita. Useat pelastuslaitokset ja sopimuspalokunnat ympäri Suomen ovat tehneet pelastustoimen kalustoon ja tarvikkeisiin liittyviä lahjoituksia Ukrainaan vuoden aikana.

Sisäministeriö koordinoi Suomen lähettämän siviilipuolen materiaaliavun toimittamista Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta (European Union Civil Protection Mechanism), josta vastaa Euroopan komissio. Valmistelussa on tällä hetkellä useita lahjoituskokonaisuuksia.

Suomen lähettämä siviilipuolen materiaaliapu koostuu isoilta osin yrityksiltä ja julkishallinnon toimijoilta saaduista lahjoituksista. Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestöille.

Lähde: Sisäministeriö Kuva: Terhi Karhuniemi / Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Lue lisää