Pelastuslaitokset 2.3.2017

Espoon keskuspaloasemalle uusi elämä

Perinteisten paloasemien avajaistilaisuuksien tapaan juhlapuhuja leikkasi paloletkun. Sisäministeri Paula Risikkoa tehtävässä avusti palomies Jim Westersten sekä muiden mukana turvallisuuskouluttaja Timo Levänen (vas.) ja pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäki.

Perinteisten paloasemien avajaistilaisuuksien tapaan juhlapuhuja leikkasi paloletkun. Sisäministeri Paula Risikkoa tehtävässä avusti palomies Jim Westersten sekä muiden mukana turvallisuuskouluttaja Timo Levänen (vas.) ja pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäki.

Lähes 50 vuotta sitten valmistunut Espoon keskuspaloasema sai uuden elämän. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen vanhin paloasema peruskorjattiin ja siihen rakennettiin myös laajennus vuosina 2015-16. Avajaisjuhlia uutuuttaan hohtavalla asemalla vietettiin 1. maaliskuuta.

Keskuspaloaseman rakentamiskustannukset olivat kaikkiaan 14 miljoonaa euroa. Vuonna 1968 valmistuneessa asemarakennuksessa tilaa oli 4870 neliötä. Uuden tilan jälkeen kokonaispinta-ala nousi 6540 neliöön. Paloasemalla työskentelee noin 45 henkilöä ja lisäksi työvuorovahvuus on 11 henkilöä.

Uusitun aseman monitoimitiloja käytetään myös kokouksiin ja koulutuksiin, joihin tullaan alueen muilta asemilta.

Avajaisjuhlissa juhlapuheen pitänyt sisäministeri Paula Risikko toivoi uuden aseman väelle mahdollisimman vähän töitä. Toiveensa hän perusti siihen, että silloin tapahtuisi vähän myös onnettomuuksia.

Valtuuston puheenjohtaja Maria Guzenina ojensi kaupungin vaakunan palomestari Clas Tallbergille.

Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Guzenina totesi paloaseman peruskorjauksen ensimmäisen hankesuunnitelman valmistuneen jo 30 vuotta sitten.

”On tärkeä, että työntekijöillä on hyvät, turvalliset, terveelliset ja toiminnalliset työtilat. Toivottavasti tämä on sellainen paloasema, jolle voitte astua kevein askelin raskaasta työstä huolimatta.”

Pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäki oli tyytyväinen, että hankesuunnitelmaan nähden kustannusarvio jopa alittui ja aikataulu piti.

”Nyt Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ja Espoon kaupunki ovat saaneet arvoisensa keskuspaloaseman. Pelastustoimen maakunnallistaminen ei vie pelastustointa tai paloasemia minnekään, vain paloasemien vuokranmaksaja vaihtuu. Pelastus- ja ensihoitoyksiköt ovat jatkossakin juuri siellä missä pitääkin. Lähellä kuntalaista, luotettavina ja ammattitaitoisina, valmiina auttamaan vuoden ja vuorokauden jokaisena hetkenä”, pelastusjohtaja totesi.

Ensihoidon toimintanäytös esitettiin juhlavieraille.

Keskuspaloaseman peruskorjauksen lisäksi paloasemaa täydennettiin itäpäädyn laajennusosalla ja länsipäädyn uudella korjaamohallilla. Peruskorjauksessa vaalittiin rakennuksen hahmoa sekä ikkunanauhojen ja -pintojen rytmiä suoralinjaisessa julkisivussa. Tarkoituksena on ollut säilyttää alkuperäisen suunnittelukauden henki. Rakennus on led-valaistuksen pilottikohde. Toimistotilat on toteutettu niin sanottuna monitilatoimistona, jossa työntekijöillä ei ole omia työhuoneitaan vaan kokonaisuus koostuu erilaisista yhteisistä työskentelytiloista. Keskuspaloasemalla on 24 h valmiudessa pelastus- ja ensihoitoyksiköitä sekä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen tilannekeskus. Lisäksi paloasemalla toimii pelastuslaitoksen hallinto, päivystävä palotarkastaja, varusvarasto ja korjaamo.

Teksti ja kuvat: Esa Aalto

Lue lisää