Pelastuslaitokset 22.5.2023

Helsingin uusin paloauto on myös nähtävillä turvallisuuden superviikonloppuna – Jehu-maljasta kilpaillaan messukeskuksessa

Yksi Helsingin uusista pelastusyksiköistä on yleisön nähtävillä Messukeskuksessa.

Yksi Helsingin uusista pelastusyksiköistä on yleisön nähtävillä Messukeskuksessa.

Helsingin uudet paloautot tehdään pääkaupungin tarpeisiin – tutustu niistä uusimpaan Messukeskuksessa lauantaina 27. toukokuuta

Helsingin pelastuslaitos saa kesään mennessä kahdeksan uutta pelastusyksikköä, siis paloautoa, ja palomiesslangilla höökiä. Yksi uusista höökeistä on nähtävillä Messukeskuksessa lauantaina 27. toukokuuta.

Helsingin höökit eivät tule niin sanotusti liukuhihnalta. Autoihin tehdään esimerkiksi erilaisia materiaali- ja tilavalintoja kovan käyttöasteen ja tiiviin kaupunkiympäristön vuoksi. Helsinkiin tulevat höökit ovat siis tietyiltä osin käsityönä tehtyjä.

Messukeskuksessa on uuden höökin lisäksi esillä muutakin pelastustoimen kalustoa. Perheen pienimmät voivat testata taitojaan temppuradalla ja taitella oman pahvisen paloauton.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen tavoitteena on uusia pelastusyksiköt joka seitsemäs vuosi. Käytössä olleet autot siirtyvät varalle seuraavaksi seitsemäksi vuodeksi, ja lopulta vielä seitsemäksi vuodeksi sopimuspalokuntien käyttöön.

Ensimmäinen uusista höökeistä meni Konalan tammikuussa avatulle asemalle. Muut autot sijoittuvat muun muassa Käpylään, Erottajalle, Malmille ja Mellunkylään.

Autot kootaan laitoksen työntekijöiden ohjeiden mukaisesti Sauruksen tehtaalla Säytnätsalossa Jyväskylässä.

Helsingissä on tehty paljon kehitystyötä, jotta kaupungissa kovassa käytössä olevat höökit olisivat mahdollisimman toimivia. Monesti kyseessä on pieniä yksityiskohtia. Esimerkiksi pelastajien toiveiden mukaisesti höökien vetolaatikoihin on kiinnitetty heijastimet.

Myös asemien välisissä yksiköissä on eroja. Esimerkiksi Erottajan aseman uusi hööki on korkeampi kuin muut. Siinä on miehistötilassa taittopenkit antamassa lisää tilaa. Pelastuslaitoksen sukeltajat toimivat pääasiassa Erottajalta käsin, joten yksikössä on oltava riittävästi tilaa sukellusvarusteisiin pukeutumista varten.

Turvallisuuden superviikonloppu

Ensi lauantaina järjestetään Helsingissä turvallisuuden superviikonloppu. Pääkaupunkiseudun turvallisuuspäivät alkavat perjantaina 26.5. Rautatientorilla. Tapahtuma keskittyy perjantaina nuoriin ja lauantaina lapsiperheisiin. Molempina päivinä on kohderyhmänä luonnollisesti myös kaikki turvallisuudesta kiinnostuneet pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan asukkaat.

Rautatientorilla näytteilleasettajia on lähes 20 viranomais- ja järjestökentästä. Mukana ovat muun muassa Helsingin kaupungin pelastuslaitos, Helsingin poliisi, Tulli, Rajavartiolaitos, Liikenneturva ja Naisten valmiusliitto.

Lauantaina järjestetään Messukeskuksessa Palokuntien SM-kilpailu, Jehu-malja. Kilpailun teemana on tänä vuonna pelastustoimi poikkeusoloissa.

Jehu-malja -tapahtuma on yleisölle avoinna kello 10–16, ja tämän jälkeen on mahdollisuus jäädä seuraamaan kilpailun palkintojen jakoa noin kello 17.

Lähde: STT

Lue lisää