Pelastuslaitokset 13.7.2023

HIFK ja Helsingin pelastuslaitos yhteistyössä – jääkiekkoilijoista apua pelastajapulaan?

Tapahtumapäivän jälkeen kiekkoilijoiden arvostus brankkareita kohtaan nousi. Osa myös innostui mahdollisesti työurasta pelastajana jääkiekkouran jälkeen.

Tapahtumapäivän jälkeen kiekkoilijoiden arvostus brankkareita kohtaan nousi. Osa myös innostui mahdollisesti työurasta pelastajana jääkiekkouran jälkeen.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos ja HIFK ovat tehneet yhteistyötä pelastajien rekrytoimiseksi jääkiekkoilijoista. Monella brankkarilla on nykyisinkin jo pelaajatausta.

”Hienon uran sekä palomiehenä että jääkiekkoilijana tehnyt Raimo ”Rassa” Hirvonen soitti minulle, ja kehotti ottamaan yhteyttä HIFK:n päävalmentaja Ville Peltoseen”, palomestari Sami Lappalainen kertoo Kallion keskuspelastusasemalla. Hän soitti heti Peltoselle HIFK:iin. Miehet muistavat puhelun hyvin.

”Se oli inspiroiva puhelu: mietimme joukkuehenkeä, jota tarvitaan sekä pelastustehtävissä että jäällä. Sen minkä teet joukkueelle, saat takaisin itsellesi”, kommentoi Peltonen yhteistyön alkuhetkiä Lappalaisen kanssa Kalliossa.

Yhteistyö kestikin sitten koko kauden ajan vuonna 2022–2023, oli tapahtumapäivä jääkiekkoilijoille Kalliossa sekä Roihuvuoren harjoitusalueella. Lisäksi pelastuslaitos promosi pelastajakurssiaan kolmessa HIFK:n kotiottelussa Helsingin jäähallilla.

Brankkarit jääkiekkoslangissa

Hämmästyttävää on, että jääkiekkoslangissa puhutaan taktisen pelitilanteen yhteydessä – brankkarista!

”Tämä on valmentajakieltä. Puhutaan että jos sattuu virhe, palomies auttaa. Rooli on hirmu tärkeä, jos suunta muuttuu – ja niinhän käy usein sekä peli- että pelastustilanteessa”, Peltonen miettii.

”Hyvä johtaja tuntee alaistensa vahvuudet”, Sami Lappalainen ja Ville Peltonen sanovat yhteen ääneen.

Päävalmentajan mielestä paloauton tiimi on kuin jääkiekkojoukkue, jossa on selkeä ryhmä, roolit ja yhteishenki. Porukassa tehdään sovittuja asioita sovitulla menetelmällä, mutta kun tulee luovia tilanteita – joita tulee paljon – suunta muuttuu. Epätietoisuutta on molemmissa työyhteisöissä siedettävä hyvin.

”Niistä tilanteista pitää selviytyä. Aina ei voi onnistua 100-prosenttisesti, mutta jos onnistuu 80-prosenttisesti, se on hyvä. Ja asioita on turha rakentaa helvetin isosti. Joukkue on tärkeä, ja sen etu sekä menestyminen.”

Mikromanageeraamista valmentaja ei siedä. ”Vastuuta on jaettava.”

Laskeutumisharjoitus köysien avulla oli uutta jääkiekkoilijoille. Vauhdissa Ilari Melart.

Peltonen toteaa vielä, että pelissä lopputuloksen ratkaisee sen päivän pelaajat. ”Mikään työ ei ole tasalaatuista – ryhmä ratkaisee lopputuloksen.”

Peltosen mielestä keskeistä on aina joukkueen etu ja palveleminen. Kun kaikki yksilöt palvelevat joukkuetta, jokainen saa enemmän tilanteesta.

Savusukellus parasta päivässä

Pelaajat kävivät viime vuonna ennen kauden alkua Kallion pelastusasemalla tutustumassa brankkariarkeen. Miehet suorittivat muun muassa Pelastusopiston pelastajien vuosittaiset lihaskuntotestit, ja kaksi parasta kentällistä laskeutui köysien avulla tornista alas.

Iltapäivällä jääkiekkopelaajat jatkoivat Roihupellon harjoitusalueella osallistuen siellä kolariauton pilkkomiseen ja savusukellusharjoitukseen. Paloesimies Elmeri Backman vastasi yhteistoimintapäivästä.

”Kuuma savusukellus oli naamakertoimen ja fiilistelypuheiden mukaan suosituin! HIFK:n pelaajia ja Stadin brankkareita yhdistää tiivis ja perheenomainen työyhteisö, periksiantamattomuus ja kilpailuhenkisyys.”

Savusukellus- ja sammutusharjoitus oli parhaiten HIFK-pelaajien mieleen.

Backmanin mukaan moni HIFK:n pelaaja soveltuisi brankkariksi. Fyysiset testitkin osoittivat tämän.

”Fyysisiltä ominaisuuksilta pelaajat olivat kärkitasoa hakijoiden joukossa, mutta eivät voittaisi brankkareiden kärkeä!”

Päävalmentaja Ville Peltosen mukaan pelaajat pitivät tapahtumapäivästä, joka oli hänen mielestään joukkueelle hyvä, yhteen hitsaava kokemus.

”Kun työskennellään yhdessä, tulee luonnollisesti yhdistäviä kokemuksia, ja tullaan läheisiksi. Me kaikki palvelemme jotakin isompaa yhteistä hyvää.”

Parhaalle brankkarikypärä

Viime kauden alkaessa pelastuslaitos osallistui näyttävästi kauden avajaispäivään Nordiksella.

”Kannattajia kutsuttiin katsomaan treenejä, heille oli tehty myös muutama rasti, ja paikalle pystytettiin myös HIFK-barbecue. Pelastuslaitosta esiteltiin jäähallin edessä, parkissa ja hallissa”, kertoo Peltonen.

Kaudella pelastuslaitos näkyi HIFK:n otteluissa parhaan pelaajan palkintona. Aito brankkarikypärä jaettiin jokaisen voittopelin jälkeen parhaalle pelaajalle.

Urheilusta hyvät lähtökohdat

Palomestari Sami Lappalainen vastaa haastattelun lopuksi otsikon kysymykseen. ”Joukkuelajien harrastaneisuus antaa hyvät lähtökohdat pelastajan ammattiin myös henkilön sosiaalisten taitojen kautta. Myös yksilölajien harrastaneisuus antaa hyviä lähtökohtia, koska kuntoileva ihminen on usein muillakin elämänalueilla tasapainoinen. Työn henkisen rasittavuuden sietokyvyn on oltava erinomaisella tasolla.” 

Teksti: Tuula Silvonen
Kuvat: Ossi Pietiläinen, Riku Laukkanen ja Kimmo Kaisto

Lue koko juttu Pelastustiedosta 4/2023.

Juhannuksena on kolme punaista – katso video

Stadin Brankkari otti juhannuksen 2022 alla vieraaksi toisen Stadin punaisen eli HIFK:n. Päivän tunnelmia voi katsoa Helsingin pelastuslaitoksen tuottamasta videosta ”Juhannuksena on kolme punaista – Helsingin pelastuslaitos, HIFK ja helteinen sää!” Video löytyy tästä linkistä

Lisää aiheeseen liittyvää:
Erkka Westerlund valmensi HIFK:n Suomen mestariksi vuonna 1998. Hän on myös ollut valmentamassa Suomen maajoukkuetta arvokisamitaleille. Westerlund on myös valmentanut jääkiekossa hankkimiensa oppien avulla muun työelämän tiimityötä. Lue tästä Westerlundin haastattelu: Pään valmennusta – henkisissä voimavaroissa piilee menestys.

Lue lisää