Mikko Saastamoinen toimi viimeksi CTIF:n Uudet teknologiat -komission puheenjohtajana.
Pelastuslaitosten ja palokuntien väki ympäri Suomen pysähtyy tänä iltana viideksi minuutiksi klo 18 kunnioittamaan liikenneonnettomuudessa menehtyneen palomies Mikko Saastamoisen muistoa ja tuomaan esille parempaa liikenneturvallisuutta.
Suomessa tapahtui viime vuonna 13136 tieliikenneonnettomuutta, joissa kuoli 143 ihmistä. Tänä vuonna liikenneonnettomuuksissa on menehtynyt jo 107 ihmistä.
Mikko Saastamoinen teki myös maailmanlaajuisesti elämäntyönsä liikenneturvallisuuden ja tieliikennepelastamisen kehittäjänä. Ansioistaan hänet valittiin myös vuoden palomieheksi vuonna 2020.
Mikko Saastamoinen kuoli traagisesti pyörälenkillään 1. lokakuuta tieliikenneonnettomuuden uhrina. Kuljettajaa epäillään tällä hetkellä neljästä rikoksesta, muun muassa törkeästä rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta.
Alan yhteisellä hiljaisella hetkellä halutaan kiinnittää yhteiskunnallista huomiota liikenneturvallisuuden parantamiseen ja etenkin päihtyneiden kuskien aiheuttamiin riskeihin. Alkoholismi on sairaus, mutta rattijuopumus on valinta.
Alan yhteinen hiljainen hetki on käynnistetty pelastusalan viestintäverkostossa ja yhteistyössä Suomen Palopäällystöliiton kanssa. Verkostolle idean vei vastuualuejohtaja Mikko Puolitaival Satakunnan pelastuslaitokselta.
”Tapahtunut on koskettanut pelastusalaa, koska Mikko tunnettiin laajalti. Kun tunnemme toisemme ja tukeudumme toisiimme, on myös halu tehdä jotain konkreettista. Onkin ollut upeaa nähdä, miten jo etukäteen monet ovat ilmoittaneet olevansa tässä mukana. Voimme kunnioittaa Mikon muistoa ja elämäntyötä ja nostaa esille myös liikenneturvallisuutta, jonka eteen Mikko teki paljon töitä”, Mikko Puolitaival sanoo.
Ideaa eteenpäin vienyt pelastusylitarkastaja Mira Leinonen sanoo, että ihmiset haluavat osallistua ja tehdä jotakin.
”Tämä on erinomainen tapa jokaisen voida osallistua ja osoittaa kunnioitustaan Mikon elämäntyölle. Mikko oli tieliikennepelastamisen pioneereja meillä ja muualla. Siksi myös maailmalla halutaan kunnioittaa Mikon muistoa ja vastaavia hiljaisia hetkiä järjestetään myös muualla. Turvallisemman tieliikenteen puolesta puhuminen koskettaa kaikkia eri puolilla maailmaa”, Mira Leinonen korostaa.