Pelastuslaitokset 26.11.2015

Keittiön pelastajat – vesi herahtaa kielelle

Iloinen tekijäjoukko kirjanjulkistustilaisuudessa Leppävaaran paloasemalla: Emma Virtanen (vas.), Jessica Hallio, Siiri L'Ecuyer, Olli Kuronen, Dan Karvonen, Susanne Vuorinen, Aija Röynä, Ilari Vehviläinen, Jonna Rinne ja Unto Koukkunen.

Iloinen tekijäjoukko kirjanjulkistustilaisuudessa Leppävaaran paloasemalla: Emma Virtanen (vas.), Jessica Hallio, Siiri L'Ecuyer, Olli Kuronen, Dan Karvonen, Susanne Vuorinen, Aija Röynä, Ilari Vehviläinen, Jonna Rinne ja Unto Koukkunen.

Vihreä kanahässäkkä, Lanssarin päiväuni, Heittomiehen banaanikakku tai Niittarin nelosvuoron legendaariset lauantailihapullat saatikka Niittarin nelosvuoron rääppiäislihapullalaatikko.

Siinä muutama maistiainen Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen työntekijöiden tekemästä keittokirjasta, Keittiön pelastajat.

Idea pelastajien keittokirjasta lähti Espoon Mikkelän paloasemalla työskentelevältä palomies Unto Koukkuselta. Hän sai idean keittokirjasta, koska paloasemilla tehdään paljon ruokaa. Kirjan teko kuten ruoanlaittokin luo hyvää yhteishenkeä paloasemilla. Vuoroissa ollaan kuin yhtä perhettä. Osa huoltaa varusteita ja osa tekee ruokaa koko porukalle.

Ruoanlaitto on monille myös hyvä harrastus. Kuten esimerkiksi palomies Ilari Vehviläiselle ja Dan Karvoselle. Vehviläisen ruoanlaittotaito saa työkavereiden suun messingille. Hän on usein työvuorossa pääkokkina. Samoin pysyy kauha hyvin kädessä myös Karvosella. Tuoreesta kirjasta he nostavat suosikiksi legendaariset lauantailihapullat. Niitä on tehty joskus jopa jouluna, jos se on sattunut lauantaiksi.

”Gluteiiniton lasagne on oma bravuurini. Niin töissä kuin kotona on allergikkoja ja se maistuu”, Ilari Vehviläinen kertoo.

Pekoniin käärityt kanat ovat puolestaan Dan Karvosen suosikkimenu.

Kirjasta löytyy myös ohje jäätelöspecialille, jota takapenkki useasti vaatii, jos paloauton kulku hälytysajossa on liian epätasaista.

Kirjan kannesta syntyi myös kakku.
Kirjan kannesta syntyi myös kakku.

Keittokirja toimii myös turvallisuusviestintävälineenä, sillä sivuille on koottu tietoiskuja, miten valmistetaan ruokaa turvallisesti kotikeittiöissä. Lähes satasivuinen kirja sisältää myös tietoa paloasemien ruokakulttuurista historiaakaan unohtamatta.

Kaikki kirjan ruokaohjeet ovat siis Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen työyhteisön käyttämiä reseptejä. Ruokia kuvatessakin hälytyslamppu syttyi paloasemilla useasti ja pelastajat lähtivät kesken kokkauksen keikalle. Ruoat saatiin kuitenkin valmiiksi, kuvattaviksi ja yhdessä nautittaviksi.

Hyväntekeväisyyskirjan tuotto lahjoitetaan vanhusten yksinäisyyden lievittämiseen Vanhustyön keskusliiton kautta sekä lasten auttamiseen Lasten Sankarit ry:n kautta. Kirjan kustantaa Uudenmaan Pelastusliitto.

Kirjan voi tilata täältä.

Teksti ja kuvat: Esa Aalto

 

Lue lisää