Pelastuslaitokset 17.6.2015

Keski-Uusimaa on akateemikkojen laitos

”Hyvä koulutustaso on meidän vahvuutemme. On helppo kommunikoida, eikä ehkä tarvita niin paljon suunnittelijaporukkaa

”Hyvä koulutustaso on meidän vahvuutemme. On helppo kommunikoida, eikä ehkä tarvita niin paljon suunnittelijaporukkaa", sanoo Pekka Vänskä.

Kun Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Pekka Vänskä kuvailee johtamaansa yksikköä, hän puhuu rokkarien laitoksesta ja käyttää sanaparia köyhä, mutta kekseliäs.

Ohuen byrokratian ja akateemikkojen laitos ovat ainakin osuvia määritelmiä.

Laitoksen johtoryhmässä on neljä tuplasti korkeakoulutettua jäsentä. Vänskällä itsellään on pelastajatutkinnon lisäksi lakimiehen paperit.

”Niin sanottu moniosaajuus tulee näkyviin. Meidän ylimmällä päällystöllä on kaikilla kaksi loppututkintoa. Se on poikkeuksellista.”

Nämä osaajat eivät silti ole käytännön töistä ja todellisuudesta vieraantuneita teoreetikkoja, vaan Vänskän mukaan toiminnan ihmisiä, käytännön akateemikkoja.

”Hyvä koulutustaso on meidän vahvuutemme. On helppo kommunikoida, eikä ehkä tarvita niin paljon suunnittelijaporukkaa.”

Suunnittelijat ja valmistelijat ovatkin laitoksella melko vähissä. Laitos on rankattu vuodesta 2007 asti Suomen kustannustehokkaimmaksi pelastuslaitokseksi. Vänskä empii hetken, ennen kuin vastaa, miksi.

”Meillä jätetään keskijohdon vakansseja täyttämättä. Täällä ei kohta ole enää kuin ylin johto. Operatiiviset vuorot tietysti toimivat laajalla rintamalla. Me ollaan enemmän toimijoita ja tekijöitä.”

Vänskä heittää, että valtiovallan pitäisikin hoitaa suunnittelu- ja kehittämispuoli, tuotanto ja täytäntöönpano taas tapahtuisi laitoksissa.

”Toisaalta käytännön tekemisen kautta Keski-Uudellamaalla on syntynyt loistavia oivalluksia kuten turvallisuuden arviointijärjestelmät Tutor ja Kuja, operatiiviset kärkiyksiköt, pelastusyksikön ensitoimenpiteiden vaihtoehtoiset sammutustekniikat ja monet muut.”

Keski-Uudestamaasta on luvassa lisää juttua laajassa reportaasissa Pelastustiedon 4-5 -numerossa 24. kesäkuuta! Muistathan lukea!

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Jussi Helttunen

Lue lisää