Pelastuslaitokset 8.12.2022

Lappeenrantaan valmistui uusi keskuspaloasema – kaikki toiminnot saadaan nyt saman katon alle

Etelä-Karjalan uusi keskuspaloasema.

Etelä-Karjalan uusi keskuspaloasema.

Lappeenrannan Kaukaalle valmistui Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen uusi keskuspaloasema, joka luovutettiin joulukuun alussa pelastuslaitokselle. Uutta asemaa varustellaan ja kalustetaan joulukuun aikana. Pelastuslaitoksen työntekijät ja toiminnot muuttavat tiloihin vaiheittain niin, että paloasema on kokonaan toiminnassa alkuvuodesta 2023. Uudella asemalla työskentelee noin 65 henkilöä.

Paloaseman on rakennuttanut ja sen omistaa yhteiskuntakiinteistösijoittamiseen erikoistunut Hemsö. Se on alkanut rakennuttaa paloasemia myös muualle Suomeen.

Uusi paloasema korvaa vanhan Armilankadun keskuspaloaseman, joka ei vastannut pelastuslaitoksen nykyisiä tarpeita.

Lappeenrannan kaupunki on tehnyt asemasta 20 vuoden vuokrasopimuksen. Vuoden alussa vuokralaiseksi tulee Etelä-Karjalan hyvinvointialue.

Käyttäjän tarpeet ohjasivat suunnittelua

Paloaseman rakentaminen alkoi heinäkuussa 2021. Vuokrahankkeena toteutetussa uudisrakennushankkeessa kiinnitettiin huomiota energiatehokkuuteen ja tilojen terveellisyyteen. Puuverhoiltu ja osittain CLT-elementeistä rakennettu rakennus lämpiää kaukolämmöllä. Katolle on asennettu aurinkosähköjärjestelmä.

”Katolla on laaja aurinkopaneelikenttä, joka tuottaa aurinkoisena päivänä suurimman osan kiinteistön sähköntarpeesta”, Hemsön projektipäällikkö Heini Jokinen kertoo.

Uusi asema on suunniteltu ja toteutettu käyttäjien tarpeiden mukaan, tiiviissä yhteistyössä.

”Rakennuksessa on lukuisia erikoisjärjestelmiä, jotka ovat pelastuslaitokselle välttämättömiä. Esimerkiksi hengityspaineilmapullojen täyttöön on erillinen järjestelmänsä, ja kaluston ylläpitoon on kattavat korjaamotilat”, Jokinen kertoo.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Tuomas Pylkkänen iloitsee siitä, että keskuspaloaseman toiminnot saadaan saman katon alle pitkän odotuksen jälkeen.

”Toimintamme on ollut parin vuoden ajan hajautettuna neljään eri paikkaan sisäilmaongelman vuoksi. Toiveemme on päästä ennen kaikkea puhtaisiin ja terveellisiin tiloihin”, Pylkkänen sanoo.

”Saamme lisää tiloja turvallisuusviestintään, ja johtamiseen käytettävät tilat vastaavat 2020-luvun tarpeita. Uusi asema näyttää kerrassaan hienolta!”

Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen tärkeää

Paloasema rakennettiin ennestään rakentamattomalle tontille. Sekä suunnittelussa että rakentamisessa kiinnitettiin huomiota ympäristövaikutuksiin ja luonnon monimuotoisuuteen. Tontille jätettiin luonnonvarainen osa, jonne tontilla kasvaneet rauhoitetut jalavat siirrettiin rakennuksen alta. Nurmen sijaan osa tontista katettiin luonnonmukaisella kuntalla.

Paloasemarakennuksen ja erillisen huoltorakennuksen kokonaisala on yhteensä noin 4000 neliömetriä. Hemsön kokonaisinvestointi oli noin 11 miljoonaa euroa. Paloaseman urakoi Skanska Talonrakennus Oy.

Pelastustoimi on yksi Hemsön ydinsektoreista Suomessa. Hemsö omistaa noin 15000 neliötä paloasemakiinteistöjä, joihin kuuluvat Linnanmaan paloasema Oulussa sekä paloasemat Ylöjärvellä, Liedossa ja Kangasalla. Lisäksi Hemsö rakennuttaa parhaillaan uutta paloasemaa Oulun Raksilaan.

”Aiempien paloasemahankkeiden kautta meille on syntynyt hyvä ymmärrys siitä, mitä pelastuslaitoksen monipuolinen toiminta on. Se auttaa meitä hahmottamaan tilatarpeita käyttäjän näkökulmasta, ennakoimaan haasteita ja tekemään oikeita ratkaisuja”, Hemsön Jokinen päättää.

Lähde: STT Kuva: Hemsö

Lue lisää