Pelastuslaitokset 2.11.2015

Palomies torjui työkyvyttömyyden: ”Ei se ihan näin ole!”

Pertti Vesaaja on hyvä esimerkki siitä, kuinka Päijät-Hämeen urapolkuajattelu onnistuu parhaimmillaan.

Pertti Vesaaja on hyvä esimerkki siitä, kuinka Päijät-Hämeen urapolkuajattelu onnistuu parhaimmillaan.

On huhtikuu 2007. Palomies Pertti Vesaaja istuu Heinolan reumasairaalan fysiatrin vastaanottohuoneessa. Paikalla on myös kaksi sairaanhoitajaa ja sosiaalipuolen työntekijä. Fysiatri kertoo Vesaajalle, että palomiehet työt on nyt tehty.

Huoneeseen laskeutuu hiljaisuus.

”Ne näkivät ilmeestäni, että nyt ei ole se hetki, kun sanotaan yhtään mitään. Se oli kova paikka”, Vesaaja muistelee nyt.

Hän oli loukannut niskansa vuoden 2005 kesäkuussa, kun putosi työtehtävässä katolta. Niska leikattiin kesällä 2006, ja sen jälkeen Vesaaja kävi erilaisissa kuntoutuksissa.

Siksi fysiatrin antama tuomio tuntui erityisen pahalta.

”Olin mennyt kuntoutukseen ajatuksella, että saan sieltä niin sanotusti puhtaat paperit, ja pääsen takaisin töihin. Se olikin jotain ihan muuta. Alkupaukun jälkeen, jo Heinolasta kotiin ajaessani tein päätöksen, ettei se ihan näin ole.”

Erinäisten lisäkoulutusvaiheiden jälkeen tilanne on nyt se, että tammikuussa Vesaaja aloittaa vakituisena palomestarina P40-ringissä, asemapaikkanaan Asikkala.

”Iso osa siitä, että opiskelumotivaatio säilyi, oli työnantajan kannustus opiskeluun. Minulle ei missään vaiheessa tullut tunnetta, että olin toisen luokan työntekijä, vaikka olin lääketieteellisesti työrajoitteinen. Tukea ja kannustusta tuli todella hyvin”, Vesaaja sanoo.

Lue Pertti Vesaajan koko tarina seuraavan lehtemme Päijät-Häme-reportaasista. Pelastustieto 8 ilmestyy 4. marraskuuta!

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää