Pelastuslaitokset 1.3.2017

Pelastusjohtaja Landstedt jatkaa Vänskän linjalla

Jyrki Landstedt aloittaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtajana.

Jyrki Landstedt aloittaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtajana.

Jyrki Landstedt on Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen uusi pelastusjohtaja. Hän aloittaa työnsä 10. maaliskuuta. Pelastuslaitoksen liikelaitoksen johtokunta teki valinnan tiistaina.

Vs. pelastusjohtajana tammi-helmikuun jo toiminut Landstedt kertoo, että suuria linjamuutoksia pelastuslaitokselle ei ole luvassa.

”Toiminnalliset ja työhyvinvointimittarit kestävät vertailun minkä tahansa pelastuslaitoksen kanssa. Paketti on siinä mielessä kasassa. Siksi uuden pelastusjohtajan on aika helppo aloittaa hommansa.”

Landstedt astuu henkilökunnan keskuudessa erittäin pidetyn Pekka Vänskän saappaisiin. Hän aikoo jatkaa samalla linjalla.

”Pekka oli ikuinen palomies, joka aina otti päätöksiä tehtäessä henkilöstön edut huomioon. En usko, että Keski-Uudenmaan linja on muuttumassa tässäkään suhteessa. Pekka on ollut hyvä esimerkki ja oppi-isä monta vuotta, kun itsekin olen ollut täällä töissä.”

Ennen tuoretta virkaansa Landstedt ehti toimia kahdeksan vuotta pelastuspäällikkönä Keski-Uudellamaalla. Hänen mukaansa osa kustannustehokkuutta on ollut, että kaikki johtoryhmätasolla tekivät kaikkea, joten tehtäväkenttä on jo tuttu.

Suuri muutos laitoksen toimintaan on tulossa, kun Uudenmaan neljä pelastuslaitosta yhdistyy maakuntauudistuksessa. Uuden laitoksen toiminnan pitäisi alkaa 1. tammikuuta 2019. Landstedt ennakoi menojen kasvua.

”Valitettava tosiasia on, että tuskin Keski-Uudenmaan kustannukset tulevat siitä pienenemään. Mutta voisin kuvitella, että olisimme haluttu yhteistyökumppani kustannustehokkuuden takia.”

Uudistuksessa loppuu aika

Landstedt mittaa aikaa uudistukseen kännykkänsä laskurilla.

”Arkipäiviä siihen, kun toiminnan pitäisi alkaa, on alle 500. Kun siitä otetaan lomat pois, oikeita työpäiviä on alle 400.”

Landstedt ennustaa, että aika ei tule riittämään. Hän painottaa, että operatiivisen puolen kuten ensihoidon ja pelastustoiminnan on pakko toimia tammikuusta 2019 alkaen, ja niin myös tapahtuu. Hallinto on eri asia.

”Operatiivinen puoli varmasti toimii, ollaan millaisessa kokoonpanossa tahansa. En kuitenkaan jaksa uskoa siihen, että olisimme hallinnollisesti yhtä organisaatiota. Aika tulee vastaan.”

Lanstedt painottaa, että 400 päivän aikana tehdään se, mitä tehtävissä on, mutta kaikkia tietojärjestelmiä ja toimintamalleja ei ehditä yhdenmukaistaa.

”Joku sanoo sitä pessimismiksi, mutta minä pidän sitä realismina. Muutos pelastustoimessa on kaikkein suurin Uudellamaalla. Valmistelutyö maakunnassa on ihan alkutekijöissään.”

Vantaan kaupunki haki pelastusjohtajaa tammikuussa, kun pitkäaikainen pelastusjohtaja Pekka Vänskä jäi eläkkeelle.

Johtokunnan kokouksen pöytäkirjan mukaan virkaa haki määräaikaan mennessä yhdeksän henkilöä, joista kuusi täytti kelpoisuusehdot.

Haastatteluun kutsuttiin neljä hakijaa, joista kolme lähetettiin henkilöarviointiin. Haastattelijoina olivat johtokunnan neljä jäsentä, Mäntsälän kunnanjohtaja sekä Vantaan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja ja henkilöstöjohtaja.

Pelastustiedon juttu hakijoista.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Esa Aalto

Lue lisää