Pelastuslaitokset 23.5.2018

Pelastusjohtajien pj Jaakko Pukkinen: ”Suomalaiset ovat kriisinkestäviä”

Pelastusjohtajien puheenjohtaja Jaakko Pukkinen avasi kymmentä toimintavuottaan juhlineen kumppanuusverkoston tilaisuuden Turussa.

Pelastusjohtajien puheenjohtaja Jaakko Pukkinen avasi kymmentä toimintavuottaan juhlineen kumppanuusverkoston tilaisuuden Turussa.

Suomalaiset ovat kriisinkestäviä. Sen ovat omalta osaltaan osoittaneet äskettäiset kriisinpoikaset, kuten sähkökatkoja Kainuussa aiheuttanut tykkylumi ja Nousiaisissa sattunut talous- ja jäteveden sekoittuminen.

”Kainuulaiset olivat leppoisalla mielellä ja radiouutisista kuulin, että nousiaislaiset eivät ole hakeneet kunnalta korvauksia. Sekin kertoo siitä, että suomalaiset lopulta sietävät poikkeustilanteita ja olemme niihin myös kohtalaisen hyvin varautuneet”, pelastusjohtajien puheenjohtaja Jaakko Pukkinen sanoo.

Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto juhli Turussa työn merkeissä kymmentä vuottaan ja painotti, että varautumisessa on liian paljon puhetta ja liian vähän tekoja.

”Se tarkoittaa sitä, että jokaisen toimialan pitää omalla tontillaan varautua ja tunnistaa erilaiset kriisit.”

Arjen varautuminen on totisinta työtä. Sitä varten pitää Pukkisen mukaan olla suunnitelmat valmiina jokaisella toimialalla.

”Jokainen on velvollinen siihen ja myös harjoittelemaan mahdollisia poikkeustilanteita.”

”Tämä on loppupeleissä raakaa työtä”, hän sanoo.

Yhteiskunnan haavoittuvuuden kannalta on tärkeää, että jokainen tuntee ja tietää oman roolinsa.

Ruotsissa kansalaisille jaettiin äskettäin kriisitilanteisiin, jopa sotaa varten ohjeet varautumiseksi. Pääministeri Juha Sipilä totesi, että suomalaiset eivät moista opasta välttämättä tarvitse, koska olemme paremmin varautuneita kriiseihin.

”Meillä on jo aikaisemmin jaettu koteihin erilaisia varautumiseen liittyviä tiedotteita, kuten kodin turvaoppaita ja kotivaratietoa. Ei meidän tarvitse nyt panikoida, vaan hoidetaan varautumiseen liittyvät asiat kuntoon tässä uudistuksessa.”

Yhdessä on saatu paljon aikaiseksi

Yhdessä tekeminen on Jaakko Pukkisen mielestä kymmenvuotiaan kumppanuusverkoston tärkein anti.

”Olemme luoneet alalle yhtenäisiä käytäntöjä. Asiakas saa samanlaisen pelastusalan palvelun eri puolilla maata. Meillä on paljon hyviä esimerkkejä. Niitä olisi varmaankin syytä laittaa ylös ja näkyvästi esille.”

”On hyvä päästä keskustelemaan kollegoiden kanssa maan joka kolkassa. Saa tuulettaa korvien väliä saman alan kaverin kanssa.”

”Jotkut toivovat verkoston toiminnalta enemmänkin, mutta oma haasteensa on sovittaa 22 erilaista ajatusta, jonka kaikki voivat hyväksyä. Se voi viedä joskus enemmän aikaa, mutta asiat kuitenkin etenevät.”

Kumppanuusverkoston tulevaisuutta ja uudistamista mietitään rauhassa, kun nähdään uudistuksenkin toteutuminen.

Ajankohtainen maakuntauudistus etenee vaihtelevasti eri alueilla. Jaakko Pukkinen pitää tärkeänä, että toimialalla on edustus mahdollisimman laajasti valmistelua tekevissä työryhmissä.

”Pienen toimialan pitää olla aktiivinen uudistuksessa. Tulevaisuuden kannalta on tärkeätä, että olemme vahvasti mukana mahdollisimman laajasti.

”Ja rinta rottingilla tuoda omaa osaaminen esille. Tässä ei tarvitse eikä pidä köyhäillä. Edustamme toimialaa, jota tarvitaan asukkaiden turvallisuuden ylläpitämiseksi.”

Teksti: Esa Aalto
Kuva: Jari Lepistö

Lue lisää