Pelastuslaitokset 13.3.2018

Pelastustoimen maakuntavalmistelu etenee nihkeästi Uudellamaalla

Uudenmaan neljän pelastusliikelaitoksen yhdistäminen etenee nihkeästi.

Uudenmaan neljän pelastusliikelaitoksen yhdistäminen etenee nihkeästi.

Uudenmaalla tällä hetkellä toimivissa pelastuslaitoksissa ollaan odottavalla kannalla, miten maakuntauudistus etenee. Helsingin pelastuskomentaja Simo Wecksténin mielestä valmistelu ei tällä hetkellä vastaa pelastuslaitosten odotuksia.

”Edelleen on valitsematta pelastustoimen hankejohtaja. Emme siten ole mukana valmisteluorganisaatiossa. Hommat seisovat eikä uudistus etene pelastustoimen haluamalla tavalla.”

Myös vastavalittu Itä-Uudenmaan pelastusjohtaja Peter Johansson kantaa huolta siitä, miten uudistus pysyy aikataulussaan Uudellamaalla.

”Kaikki energia menee nyt uudistuksen valmisteluun, mutta tällä hetkellä se ei etene hyvässä vauhdissa. Tulee vielä kova kiire, kun valmista pitäisi olla jo vajaan parin vuoden kuluttua ja suurin muutos tehdään Uudellamaalla.”

Uudenmaan maakuntahallinnon valmistelua johtava muutosjohtaja Markus Sovala myöntää, että tekemistä vielä riittää, mutta pelastustoimen osalta se ei kuitenkaan takkua.

”Pian nimitetään pelastustoimelle valmistelija, joka alkaa valmistella neljän alueellisen pelastusliikelaitoksen fuusiota. Hän tekee työsuunnitelman siitä, miten fuusiossa edetään ja mitä siinä pitää ottaa huomioon.”

Sovala painottaa, että lähtökohta Uudenmaan pelastuslaitosten fuusioimiseksi on hyvä, koska niillä on vahva yhteistyön perinne esimerkiksi operatiivisen tason yhteistyössä.

”Varautumisen rooli on uusi asia, mutta sitäkin olemme valmistelleet yhteistyössä kuntien ja muiden toimijoiden kanssa. Näin voidaan selvittää, miten varautuminen kannattaa organisoida ja järjestää maakunnassa.”

Luvut sekaisin

Pelastustiedossa 2/2018 julkaistussa pelastusjohtaja Peter Johanssonin haastattelussa on virhe koskien Uudenmaan maakunnan ja pelastuslaitoksen budjettilukuja. Kirjoituksessa on sekoitettu keskenään koko maakuntaa ja pelastuslaitoksia koskeva budjettirahoitus.

Teksti: Esa Aalto
Kuva: Kimmo Kaisto

 

Lue lisää