Pelastuslaitokset 1.11.2023

Pohjois-Savossa kuuden miljoonan euron satsaus ja rekrytointihaaste

Vanhan keskuspelastusaseman viereen valmistuu ensi vuonna uusi asemarakennus.

Vanhan keskuspelastusaseman viereen valmistuu ensi vuonna uusi asemarakennus.

Tarpeet vahvistaa pelastustoimen palveluja Pohjois-Savossa ovat lisänneet kustannuksia
reilut kuusi miljoonaa euroa. Henkilöstökulujen lisäys on 4,2 miljoonaa euroa ja pelastusasemien vuokrien korotukset ovat tuoneet lisäkuluja vajaat kaksi miljoonaa euroa

Pohjois-Savon pelastuslaitoksella on menossa historiansa suurin investointibuumi. Vuoden sisällä on valmistumassa kolme uutta pelastusasemaa. Lisäksi suunnittelussa on yksi uusi asema. Pelastuslaitokselle on myös perustettu kaikkiaan 81 uutta pelastajan virkaa. Uutta työvoimaa tarvitaan toimintavalmiuden parantamisen takia, mutta erityisesti varallaolojärjestelmästä luopumisen vuoksi. Ongelmana on löytää päteviä hakijoita erityisesti pienempien paikkakuntien pelastusasemille.

Pelastusjohtaja Jukka Koponen kertoo, että viimeisten vuosien aikana on valmistunut neljä uutta asemaa maakunnan pienemmille paikkakunnille, ja myös Kuopion kaupungin alueella on otettu käyttöön Petosen ja Itkonniemen asemat. Lisäksi vuokrattiin Sorsasalosta tilat asemaa varten.

”Suurin hankkeista on uuden maakunnallisen keskuspelastusaseman valmistuminen ensi vuonna Neulamäkeen vanhan aseman viereiselle tontille. 40 vuoden ikään ehtinyt asema on tullut elinkaarensa päähän sekä toiminnallisesti että laadullisesti. Vanha asema puretaan pois ja tilalle tulee varastorakennuksia ja parkkipaikkoja.”

Miljoonia asemiin

Uuden keskusaseman rakentamiskustannukset ovat 13 miljoonaa euroa. Yhteensä 12 miljoonaa euroa maksoivat uudet asemarakennukset Itkonniemeen ja Petoselle.

”Valvova viranomainenkin on kiinnittänyt huomiota Kuopion kaupungin toimintavalmiuspuutteisiin, mutta varsinaisia huomautuksia ei ole tehty. Sen sijaan kakkosriskialueella on annettu korjausmääräys, ja sen takia Sorsasaloon tehtiin vuokratiloihin paloasema”

Jukka Koponen sanoo, että vuokratiloihin päädyttiin, koska alueelle piti saada toiminnallista valmiutta nopealla aikataululla.

”Riskialueiden muodostumista seurataan riskianalyysin avulla ja se antaa suuntaviivat suunnitella uusien asemien sijoituspaikkoja”, hän sanoo.

Pelastusjohtaja Jukka Koponen Petosen pelastusaseman pihalla.

Uusia paloasemia valmistuu ensi vuonna Varkauteen ja Siilinjärvelle. Ne ovat molemmat ympärivuorokautisesti miehitettyjä. Niissä toimii myös ensihoito. Lisäksi Varkauteen tulee tilat myös tehdaspalokunnalle ja palokuntanuorille.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen alueella on 32 pelastusasemaa ja kahdeksan sopimuspalokunnan asemaa. Ensivastepalvelua tuotetaan 31 pelastusasemalta.

Myös uutta henkilöstöä tarvitaan

Uusille asemille tarvitaan myös uutta henkilöstöä. Erityisesti entisestä varallaolosta luopuminen on lisännyt tarvetta uusille rekrytoinneille. Varallaoloa tekevät nyt palomestarit eteläiseen ja pohjoiseen osiin jaetuilla alueilla. Samoin vakinaisten asemien toimintaa täydentävät puolen tunnin varallaoloa tekevät sivutoimiset henkilöt pienemmillä pelastusasemilla.

”Erityisesti entisestä varallaolosta luopuminen on lisännyt tarvetta uusille rekrytoinneille. ”

Lyhyessä ajassa on pitänyt löytää uutta työvoimaa. Noin puolet viimeksi lisätyistä viroista on täytetty tekijöillä, jotka eivät täytä kelpoisuusehtoja.

”Heillä ei ole kaikkea sellaista osaamista kuin ammattitutkinnon suorittaneilla. Siksi he eivät voi osallistua sellaisiin tehtäviin, jossa tarvitaan ammattitutkinnon tuomaa osaamista, kuten palotarkastustehtäviin. Pahin skenaario pelastustoiminnassa onkin se, jos ei pystytä aloittamaan pelastustehtävää, vaan pitää odottaa paikalle yksikköä, jossa on kelpoisuusehdot täyttäviä tekijöitä”, Koponen sanoo.

Hän uskoo, että ongelmaan saadaan ratkaisua, kun pystytään kouluttamaan lisää työvoimaa alalle.

”Lisäksi on huolehdittava, että työtilat ja kalusto sekä palvelusuhteen ehdot ovat kunnossa. Palkan pitää olla kilpailukykyinen. Rekrytointilisän maksamistakin voidaan harkita. Myös hyvinvointialueiden rahoituksesta pitää huolehtia, jotta voidaan rekrytoida uusia työntekijöitä.”

Teksti ja kuvat: Esa Aalto

Artikkeli on julkaistu myös Pelastustiedossa 6/2023.

Lue lisää