Pelastuslaitokset 1.10.2021

Suomen vanhin ammattipelastuslaitos Helsinki juhlii tänään 160-vuotispäiväänsä

Tekniset varusteet ja ajoneuvot ovat kehittyneet valtavasti hevosvoimasta ja -kärryistä tämän päivän moderniin kalustoon.

Tekniset varusteet ja ajoneuvot ovat kehittyneet valtavasti hevosvoimasta ja -kärryistä tämän päivän moderniin kalustoon.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos täyttää tänään perjantaina 160 vuotta. Näiden vuosien aikana pelastuslaitos on kokenut monia muutoksia. Palolaitoksesta tuli pelastuslaitos vuonna 1991, jolloin Helsingin palolaitos ja Helsingin väestönsuojelukeskus yhdistettiin.

Tekniset varusteet ja ajoneuvot ovat kehittyneet valtavasti hevosvoimasta ja -kärryistä sekä tornien palovartijoista lippuineen kaupunginosien oranssien hätäpuhelimien kautta vastaamaan tämän päivän pelastuslaitoksen tarpeita.

”Kaupungin vanhimpana virastona ja Suomen vanhimpana ammattipelastuslaitoksena kannamme hihamerkkiämme nöyränä, mutta ylpeinä. Olemme osaamisellamme jokaista helsinkiläistä varten, turvaamassa kaupunkilaisten turvallisuutta”, sanoo pelastuskomentaja Jani Pitkänen.

Keräilykortit juhlan kunniaksi

Helsingin pelastuslaitos juhlistaa vuosipäiväänsä lanseeraamalla ensimmäisen erän keräilykorttien sarjasta, joka täydentyy jatkossa 51 kortilla. Keräilykorttien kuva-aiheina esitellään ajoneuvokalustoa, työkaluja ja henkilöstöä.

Ensimmäinen keräilykortti esittelee HE100:n eli johtokeskusyksikön, jota Helsingin pelastuslaitos käyttää suurten ja pitkäkestoisten tehtävien johtamiseen. Johtokeskusyksiköstä löytyvät tarvittavat tilat pelastustoimen kenttäjohdolle sekä muille pelastustoimintaan osallistuville viranomaisille.

Keräilykortteja on jatkossa jaossa erilaisissa tapahtumissa, joihin pelastuslaitoksen henkilöstöä ja kalustoa osallistuu.

”Keräilykorttien myötä haluamme esitellä monipuolista toimintaamme ja tuoda sitä lähelle helsinkiläisiä, joiden elämässä olemme vahvasti mukana”, sanoo Pitkänen.

Aiemmin juhlavuotensa aikana, Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta, Helsingin pelastuslaitos järjesti juhlaparaatin, joka keräsi kaupungin katujen varsille valtavasti ihmisiä ihastelemaan vanhoja ja uusia ajoneuvoja.

Lähde: Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää