Pelastuslaitokset 8.2.2022

Työvuorojen vahvuudet saatu pidettyä koronasta huolimatta – ylityöt käytetyin ratkaisu

Aluehallintoviraston mielestä hyvinvointialueilla tehdyissä palvelutasopäätöksissä ei ole noudatettu julkisuuslain periaatetta.

Aluehallintoviraston mielestä hyvinvointialueilla tehdyissä palvelutasopäätöksissä ei ole noudatettu julkisuuslain periaatetta.

Koronatartunnat ovat vaatineet pelastuslaitoksilla toimenpiteitä, jotta vahvuudet työvuoroissa on saatu pidettyä palvelutasopäätöksen mukaisella tasolla. Useimmiten poikkeusjärjestelyt on toteutettu ylitöillä.

Esimerkiksi Helsingin pelastuslaitoksella vesisukellusvalmiuden ylläpito tuottaa suurimmat haasteet, koska taudin sairastamisen jälkeen määräytyy rajoitteita. Pahimpien hetkienkin aikana vaikutukset työvuorojen vahvuuksiin ovat jääneet rajallisiksi.

Etelä-Karjalassa ja Keski-Suomessa on vältytty pahimmilta tilanteilta, vaikka poissaoloja taudin takia onkin ollut. Etelä-Savossa poissaoloja on paikattu siirtämällä väkeä asemilta toisille. Samoin on toimittu Pohjois-Karjalassa.

Henkilökunnan joustavuutta kiitellään monin paikoin. Myöskin Satakunnassa, jossa toimintaa on turvattu muun muassa siirtämällä lomia ja työvuoroja hyvässä yhteistyössä henkilöstön kanssa. Tilanne on kuitenkin ajanut pienin voimavaroin toimivan laitoksen todella ahtaalle ja voimavaroja on pitänyt paikata ylitöillä.

Samoin on tehty Kanta-Hämeessä, jossa ylitöitä on jouduttu nyt teettämään keskimääräistä enemmän.

Pirkanmaalla tautitilanne ei ole aiheuttanut ongelmia vahvuuksissa, samoin kuin Kymenlaaksossa, jossa tilannetta on jouduttu kuitenkin paikkaamaan ylitöillä.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella poissaoloa on viimeisen kahden kuukauden aikana ollut normaalia enemmän ja ilman ylitöiden lisäämistä asiakaspalvelu olisi heikentynyt.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksella työvuorojärjestelyt ovat lisänneet kustannuksia, jotta valmius on voitu pitää palvelutason mukaisena.

Omat haasteensa tautitilanne tuo myös siihen, kun infektion sairastanut henkilö pitää saada jälleen savusukelluskelpoiseksi. Nämä ovat vaikuttaneet työvuorojen vahvuuksiin myös Päijät-Hämeessä.

Pohjois-Savossa, Länsi-Uudellamaalla, Kainuussa, Lapissa ja Oulu-Koillismaalla on vahvuudet saatu pidettyä palvelutason mukaisina tautitilanteesta huolimatta.

Teksti: Esa Aalto Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää