Pelastuslaitokset 3.7.2023

Väljää ja valoisaa – Etelä-Karjalan uusi keskuspaloasema sijaitsee Lauritsalassa

Lauritsalan paloasema otettiin käyttöön uudenvuodenaattona. Rakennuksen omistaa kiinteistösijoitusyhtiö Hemsö, jonka kanssa Etelä-Karjalan hyvinvointialueella on pitkä vuokrasopimus.

Lauritsalan paloasema otettiin käyttöön uudenvuodenaattona. Rakennuksen omistaa kiinteistösijoitusyhtiö Hemsö, jonka kanssa Etelä-Karjalan hyvinvointialueella on pitkä vuokrasopimus.

Lappeenrannan uusi keskuspaloasema nimettiin sijaintinsa mukaan Lauritsalan paloasemaksi. Valmiuspäällikkö Tuomas Pylkkänen esittelee ylpeänä Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen tuliterää keskuspaloasemaa. Lauritsalan paloasemalla on väljää ja valoisaa. Ilmassa leijuu uudisrakennuksen puhdas tuoksu.

Joulukuussa valmistunut Lauritsalan paloasema korvaa 1970-luvulla rakennetun Lappeenrannan keskuspaloaseman, joka ei tiloiltaan enää vuosiin vastannut maakunnallisen pelastustoimen tarpeita. Vanhan paloaseman riesana olivat myös sisäilmaongelmat.

”Epäterveellisten työolosuhteiden takia suurin osa henkilökunnasta muutti jo vuosia sitten muihin toimipisteisiimme”, kertoo Pylkkänen.

Esimerkiksi keskuspaloaseman työvuoro toimi pitkään vuokratiloissa Lappeenrannan VPK:n paloasemalla.

Valmiustiloista suoraan kalustohalliin

Vuoden vaihteessa palomiehet ja hallintohenkilökunta pääsivät vihdoin saman katon alle. Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ensihoidolle on vuokrattu toimisto- ja valmiushuoneet.

Tilaa paloasemalla on lähes 4 000 neliötä. Niistä 3 200 neliötä on päärakennuksessa ja reilut 600 neliötä piharakennuksessa.

Kalustohallissa on paikat kuudelle raskaalle ajoneuvolle, johtoautolle ja ambulanssille sekä kemikaalintorjunta- ja öljyntorjuntakonteille.

Katutasossa sijaitsevat myös varastot, huolto- ja pesutilat, korjaamo sekä miehistön valmiushuoneet, kuntosali ja sosiaalitilat.

Kemikaalintorjuntakontti on yksi paloaseman uusista varusteista. Valmiuspäällikkö Tuomas Pylkkänen esittelee.

Miehistön valmiustiloista pääsee suoraan kalustohalliin. Portaita tai liukutankoa ei ole.

Paloaseman kaksikerroksisessa toimisto-osassa on kokous- ja toimistotilojen lisäksi menetelmäopetustila, jossa voidaan järjestää myös simulaatiokoulutusta. Kun kahden opetustilan välinen sermi avataan, tilaan mahtuu 70 ihmistä.

”Meillä on vihdoin ajanmukaiset tilat sopimuspalokuntien, ja vaikkapa tavallisten kansalaisten turvallisuuskoulutusten järjestämiseen”, sanoo Pylkkänen.

60 prosenttia rakennusmateriaalista on puuta

Toimisto-osa ja osa kalustohallista rakennettu CLT:stä eli ristiinlaminoiduista massiivipuuelementeistä.

”24 senttimetrin paksuisissa seinissä ei ole lisäeristettä eikä sisäpintoja ole tarvinnut verhoilla erikseen”, kertoo Pylkkänen, ja taputtaa lämmintä hirsipintaa.

Uuden paloaseman varustelu on lähes valmis. Pihalta puuttuu toistaiseksi polttoaineiden jakeluasema, joten autot käydään tankkaamassa vanhalla keskuspaloasemalla.

”Omalle jakeluasemalle on paikka varattuna, ja se rakennetaan heti, kun ympäristölupa saadaan”, sanoo Pylkkänen.

Naapureina UPM, supermarket ja omakotialue

Lauritsalan paloasema sijaitsee reilun kilometrin Lappeenrannan keskustasta itään. Alueen pääväylä eli Lauritsalantie erottaa paloaseman tontin UPM Kaukaan tehdasalueesta, joka alkaa kadun vastakkaiselta puolelta. Paloaseman muita naapureita ovat supermarket ja liikuntahalli sekä vanha omakotialue. Paloaseman tontti tunnettiin aiemmin Abessinianpuistona.

Hälytysajoneuvoja varten Lauritsalantiehen tehtiin omat kääntymiskaistat.

Uuden paloaseman rakennuttaja ja omistaja on kiinteistösijoitusyhtiö Hemsö, jonka kanssa Lappeenrannan kaupunki teki vuokrasopimuksen 20 vuodeksi. Vuoden 2023 alusta vuokralaiseksi vaihtui Etelä-Karjalan hyvinvointialue.

Paloaseman rakennuskustannukset ovat arviolta 11 miljoonaa euroa. Pääurakoitsijana toimi Skanska.

Teksti ja kuvat: Ulla Ylönen

Lue lisää