"Tuntuu, että alalle mahtuu vain yksi totuus", Pekka Vänskä pohtii.
Palomiesten työhyvinvointia ei pidä väheksyä. Siksi Keski-Uudenmaan pelastusjohtaja Pekka Vänskä on vuorokautisen työaikamallin kannalla.
Vänskä ja Suomen Palomiesliiton johtaja Kim Nikula julkaisivat perjantaina avoimen kirjeen pelastusalalle.
Kirjeessä he kysyvät, miksi vuorokausijärjestelmä pitäisi muuttaa kaksivuoroksi.
”Haluan tarjota vaihtoehtoja keskusteluun. Tuntuu, että alalle mahtuu vain yksi totuus. Työaika on palomiehille tärkeä asia. Kuinka paljon työhyvinvoinnille sitten annetaan painoa?” Vänskä kysyy.
Keskustelun taustalla on Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston tammikuussa tekemä tuottavuusraportti, jossa etsittiin keinoja tehostaa pelastuslaitosten työajan käyttöä.
”Vuorokausijärjestelmä luo työtyytyväisyyttä. Palomiehet pitävät siitä. Työ on yksi rupeama, jonka jälkeen tulee pitkä vapaa rupeama. Palomiehenä oleminen ei ole pelkkä ammatti, se on myös elämäntapa”, Vänskä perustelee.
Myös 24 tuntia mahdollistaa tuottavuuden
Vänskän mukaan raportista ja siitä käydystä keskustelusta saa kuvan, ettei tuottavuutta voisi kehittää muuten kuin kaksivuorojärjestelmässä.
”Minun ja Nikulan väite on, että vuorokausijärjestelmä on edelleen ihan toimiva vaihtoehto, jos tuottavuutta halutaan kehittää. Se vain nähdään kauhean kapea-alaisesti, vaikka se on maailmalla vallitseva työaikamuoto.”
Vänskä painottaa, että työvuoron pituus, 24 tuntia, ei sulje pois tuottavuuden parantamista.
”Ihan samalla lailla siinäkin systeemissä pystytään rakentamaan työaikapankkeja ja työvuoroja. Miksei kesällä voi olla vaikka yksi päivä työtä ja kaksi vapaata, talvella vähän pidempään vapaata?”
Palomiesliiton johtaja Kim Nikula katsoo, että tähän mennessä rationaalisia argumentteja kaksivuorotyön puolesta ei ole kuulunut.
”En vielä ole ollut sellaisessa keskustelussa mukana, jossa olisi esitetty faktoja, miksi meidän kannattaisi suin päin siirtyä toiseen työaikajärjestelmään, jos entinen on katsottu toimivaksi jo reipas 30 vuotta sitten.”
Nikula muistuttaa, että Oulu-Koillismaan pelastuslaitos kokeili kaksivuorojärjestelmää, mutta siirtyi siitä pois.
”Uskon, että sielläkin löytyy sen verran fiksu pelastusjohtaja ja työntekijäjärjestön edustaja, että hekin ovat punninneet tätä asiaa. Miksi he tulivat pois kaksivuorojärjestelmästä, jos se nyt on sitten kaikkein paras työaikajärjestelmä tässä valtakunnassa?”
Teksti: Kaisu Puranen
Kuva: Jussi Helttunen