Pelastuslaitokset 21.12.2018

Video: viranomaisten yhteistyö turvaa harva-alueita Pohjois-Karjalassa

Reilun tunnin ajomatka Joensuusta Ilomantsiin on leppoisa. Vastaantulijat voi laskea kahden käden sormin ja asumukset ovat harvassa. Ollaan selvästi harva-alueella, missä viranomaisten yhteistyö on elinehto. Ilomantsissa Rajavartiolaitos, pelastuslaitos ja poliisi toimivat yhteisissä tiloissa.

Yhteisissä tiloissa on paljon etuja.

Saman katon alla toiminta antaa hyvät mahdollisuudet järjestää pieniä ja isompiakin harjoituksia yhdessä. Esimerkiksi marraskuussa poliisi, Raja ja pelastuslaitos järjestivät yhteisharjoituksen, joka alkoi etsintänä ja muuttui ensivastetehtäväksi. Talviaikaan poliisilla ja rajavartijoilla on yhteispartioita.

Rajavartiolaitoksen partio käy ahkerasti myös ensivaste -ja pelastustehtävillä. Kaikkiaan on koulutettu parisataa rajavartijaa. Samat ensivaste- ja simulaatiokoulutukset sekä kertaukset käyvät läpi Pohjois-Karjalassa myös Tulli, Järvipelastajat ja SPR. Myös Rajan johtokeskus kenttäjohtajineen käy ensivastekoulutuksen.

”Voimme hyödyntää simulaatioiden rakentamista myös omassa koulutuksessamme. Emme laskuta Rajavartiolaitosta koulutuksista eivätkä he ensivastekeikoista”, kertoo ensihoidon kenttäjohtaja Kari Törrönen.

Lue koko juttu Pelastustiedosta 9–10/2018, joka ilmestyi 12. joulukuuta.

Teksti, kuvat ja video: Kimmo Kaisto

Ilomantsin turvatalo on viranomaisten monitoimikiinteistö, jossa toimivat tehokkaasti yhdessä Rajavartiolaitos, pelastuslaitos ja poliisi. Poliisit olivat kuvaushetkellä pitkällä työkeikalla.

Lue lisää