Pelastustoimi 20.7.2020

Pelastustoimelle jälleen luottamus kansalaisilta

Pelastajaopiskelijat sammuttivat nestepaloa opiston harjoitusalueella viime toukokuussa.

Pelastajaopiskelijat sammuttivat nestepaloa opiston harjoitusalueella viime toukokuussa.

Pelastustoimi arvioitiin jälleen luotettavaksi tahoksi julkisten ja yksityisten turvallisuustoimijoiden joukossa. Arvosana perustuu viime viikolla julkaistun poliisibarometrin tuloksiin.

Noin 99 prosenttia tutkimuksessa haastatelluista vastasi luottavansa pelastustoimeen melko paljon tai erittäin paljon. Tutkimus toteaa luottamuksen muihin viranomaisiin vähentyneen viime vuosien aikana, mutta pelastustoimen luottamus on pysynyt samoissa lukemissa vuodesta 2001 lähtien.

Tutkimuksen mukaan haastatellut luottavat pelastustoimen jälkeen eniten hätäkeskukseen (93 % luottaa melko paljon tai erittäin paljon), rajavartiolaitokseen (90 %), poliisiin (91 %), puolustusvoimiin (87 %) ja tulliin (89 %). Näiden lisäksi tutkimuksessa pyydettiin arvioimaan myös oikeuslaitoksen (78 %) ja yksityisten vartiointiliikkeiden luottamusta (65 %).

Pelastusosasto tyytyväinen, mutta varuillaan tulevaisuudesta

Pelastustoimen palvelut -yksikön päällikkö Janne Koivukoski sisäministeriön pelastusosastolta on mielissään tuloksesta.
”Olemme tyytyväisiä kun kansalaiset luottavat meihin. (Pitkäkestoisen luottamuksen) Tuloksen takana on varmastikin pelastustoimen tehtävä, jossa tulemme aina auttamaan kansalaista. Meillä ei ole samaa ongelmaa kuin vaikkapa poliisilla, joka joskus joutuu tekemään toimia, joista kansalainen ei välttämättä pidä.”

Koivukoski pohtii luottamuksen ylläpitämisen tosin saattavan hankaloitua tulevaisuudessa toimintojen tehostuskierteen ja säästövaatimuksien lomassa. Myös varallaolon uudistaminen saattaa vaikuttaa negatiivisesti, mikäli uudistettu tai korvaava järjestelmä ei kykene samaan kuin nykyinen.

”Jos pelastustoimella olisi rajattomasti rahaa, meillä ei olisi mitään ongelmia. Mutta (pelastustoimelle) rahaa on tulossa vain entistä hieman vähemmän tai korkeintaan saman verran kuin aiemmin.”

Soteuudistuskin on tuleva, iso muutos. Koivukoski kertoo muutoksen tavoitteena olevan varmistaa, että pelastustoimen palvelutaso ja tehokkuus pysyy samana kuin mitä se on nyt tai jopa paranee.

SSPL: Hyvä tulos kertoo tekijöiden sitoutumisesta ja osaamisesta

Suomen Sopimuspalokuntien Liiton SSPL:n uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Arto Pirttilahti (kesk.) on Koivukosken tavoin tyytyväinen tuloksesta.
”Tämä on kannaltamme loistava uutinen. (Kansalaisilta tullut arvio) kertoo toiminnan laadusta ja tekijöiden sitoutumisesta työhön. Kansalaiset kokevat turvallisuutta siitä, että pelastustoimi on säädettyjen aikarajojen sisällä auttamassa. Työn tekijöille tästä suuri kiitos.”

Luottamuksen ylläpitäminen vaatii Pirttilahdenkin mukaan jatkuvaa työtä.
”Henkilöstön jaksaminen pitää huomioida. Erityisesti vapaaehtoistoiminnassa tämä on tärkeää, jotta saamme pidettyä väkeä motivoituneena ja toiminnassa mukana.”

Ensimmäinen poliisibarometritutkimus vuonna 1999

Poliisibarometri on haastattelututkimus, jossa tutkitaan kansalaisten arvioita poliisin toiminnasta ja Suomen sisäisen turvallisuuden tilasta.

Tutkimus tehtiin helmi–maaliskuun alun aikana ja siihen haasteltiin hieman yli tuhat Manner-Suomessa asuvaa 15–79-vuotiasta henkilöä. Ensimmäisen kerran poliisibarometritutkimus toteutettiin vuonna 1999. Sen jälkeen se on toteutettu pääsääntöisesti kahden vuoden välein.

Teksti: Petri Vanhanen. Kuva: Akseli Muraja/Pelastustiedon arkistokuva

22.7. klo 9.56: Lisätty SSPL:n puheenjohtajan Arto Pirttilahden kommentit.

Lue lisää