Pelastustoimi 4.4.2019

PPP2019: Yhdenvertaisuus ja pelastustoimen tulevaisuus puhuttivat

Mukana keskustelussa olivat Päivi Nergin lisäksi pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka, Helsingin pelastuslaitoksen pelastuskomentaja Simo Weckstén, kuntaliiton pelastustoimen kehittämispäällikkö Vesa-Pekka Tervo ja Hämeen liiton maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen.

Mukana keskustelussa olivat Päivi Nergin lisäksi pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka, Helsingin pelastuslaitoksen pelastuskomentaja Simo Weckstén, kuntaliiton pelastustoimen kehittämispäällikkö Vesa-Pekka Tervo ja Hämeen liiton maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen.

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg heitti kovia haasteita pelastusalalle Palopäällystöpäivien torstaisessa paneelikeskustelussa Minne menet, pelastustoimi.

Nerg painotti sekä pelastustoimen tiiviimpää yhtenäisyyttä että palvelujen tuotannon tehostamista.

”Kaikilla toimialoilla on asioita, jotka kannattaa hoitaa yhden kerran kaikkien puolesta. Suhteessa 22 pelastuslaitokseen, oletteko tunnistaneet asiat, joilla omaa toimintaa voi tehostaa?”, Nerg kysyi.

Hän toi keskusteluun myös varautumisen tärkeyden.

”Varautumisen näkökulmasta uudistuksessa rakennettiin puuttuvaa palikkaa. Tarve on edelleen olemassa, pitäisi analysoida, mitä siitä kannattaa viedä eteenpäin. Nyt kannattaisi pysähtyä tarkastelemaan valmistelua ja lähteä miettimään sen pohjalta”, hän sanoi.

Hän haastoi pelastustoimen yhteistyöhön sosiaali- ja terveysministeriön kanssa ja kehotti pelastustoimea ottamaan paikkansa varautumisen hoitamisessa.

Pettymys oli kova

Mukana keskustelussa olivat Nergin lisäksi pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka, Helsingin pelastuslaitoksen pelastuskomentaja Simo Weckstén, kuntaliiton pelastustoimen kehittämispäällikkö Vesa-Pekka Tervo ja Hämeen liiton maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen.

Suuri kysymys oli, kuinka pelastustoimessa mennään eteenpäin sote- ja maakuntauudistuksen kaatumisen jälkeen.

”Pelastustoimen uudistus jatkuu. Meillä on 15 työryhmän 97 esityskohtaa, joista osasta päästään suoraan eteenpäin, osassa tehdään priorisointia. Meillä on eväät lähteä tekemään uudistuksen jatkoa palvelut ja ihmiset keskiössä”, Kohvakka sanoi.

Kohvakka painotti myös pelastustoimen ja ensihoidon synergian säilyttämistä.

Kuntapuolella tilanne on äärimmäisen sekava, sanoi Hämeen liiton maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen.

”Politiikka petti alta. Tulevaisuutta on vaikea ennusta ennen kuin näkee hallituspohjan. Käymme keskustelua, millaiseksi uusi aluehallinto muodostuu. Virkamiehistössä pettymys oli todella kova. Alkujärkytys on helpottanut, meillä yli puolet on palannut taustaorganisaatioihin.”

Salailu syö yhteisöä

Myös yhdenvertaisuuden teema herätti vilkasta keskustelua. Kööpenhaminan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö, avoimesti homoseksuaali Tim Ole Simonsen kertoi identiteettinsä löytymisestä sekä päätöksestä, ettei halunnut salata työyhteisöltään olennaista osaa elämästään.

Tim Ole Simonsen kertoi identiteettinsä löytymisestä sekä päätöksestä, ettei halunnut salailla.

Hän korosti sitä, että pelastusala tarvitsisi vahvoja johtohahmoja, jotka esimerkillään rohkaisisivat muitakin olemaan avoimia. Lisäksi tarvittaisiin hyväksyvä työilmapiiri, jossa uskallettaisiin tulla kaapista.

Poliisin edistyksellisestä toiminnasta yhdenvertaisuudessa kertoivat Poliisihallituksen ylitarkastaja Tero Saarikivi ja vanhempi konstaapeli Linnea West.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Esa Aalto

Lue lisää