Pelastustoimi 7.2.2017

SDP laskisi palomiesten eläkeikää

Palomiesten eläkeiän pitäisi SDP:n puoluekokouspäätöksen perusteella olla 58 vuotta.

Palomiesten eläkeiän pitäisi SDP:n puoluekokouspäätöksen perusteella olla 58 vuotta.

SDP:n puoluekokouksessa hyväksyttiin aloite, että palomiesten eläkeiän pitäisi olla 58 vuotta. Esityksen palomiesten alemmasta eläkeiästä tehnyt eläkkeellä oleva ylipalomies Kimmo Luja olisi toivonut puolueeltaan selkeää linjausta, jossa tavoitteena on 55 vuoden eläkeiän palauttaminen palomiehille.

”Mutta tämänkin päätöksen kanssa voi elää”, Luja sanoo.

Hän toivoo, että mahdollisen vaalivoiton ja hallitusvaltaan paluun jälkeen SDP ottaa ajaakseen myös tämän puoluekokouspäätöksen.

”Miksi näitä muuten kirjoitellaan, ellei asiaa aleta ajaa.”

Luja on saanut aikaisemmin pettyä puolueensa toimintaan tässä asiassa. Myös 1990-luvulla SDP vaati palomiesten eläkeiän tarkistamista ja lupasi hallitusvaltaan päästessään toteuttaa palomiesten ammatillisen eläkeiän, mutta niin ei kuitenkaan tapahtunut.

SDP:n puoluekokous uusi kolmessa aikaisemmassa puoluekokouksessa tekemänsä päätöksen, että palomiesten eläkeikä pitää laskea 58 vuoteen.

”Tätä tavoitetta on syytä tarkistaa, mikäli palomiesten työnkuvassa ja työn organisoinnissa tapahtuu todellisia muutoksia. Sen lisäksi on tärkeää huolehtia sekä palomiesten työkyvystä panostamalla työterveyshuoltoon, ammatilliseen kuntoutukseen, koulutukseen ja työjärjestelyihin, että ikäjohtamisen kehittämisestä pelastuslaitoksessa”, päätöksessä todetaan.

Kimmo Luja muistuttaa aloitteessaan, että Kansainvälinen Työjärjestö ILO on 27 vuotta sitten antanut suosituksen, jonka mukaan palotaistelijoilla pitäisi olla 55 vuoden eläkeikä.

Kansanedustaja ja porilainen paloesimies Ari Jalonen (ps.) pitää SDP:n puoluekokouspäätöstä populistisena.

”Jos palomiehille hyväksyttäisiin alempi eläkeikä, jonossa olisi muita ammattiryhmiä vaatimassa samaa eikä se ole tässä taloudellisessa tilanteessa mahdollista.”

”SDP:llä olisi ollut mahdollisuus niin halutessaan laittaa tämä asia kuntoon”, Jalonen muistuttaa. Hän sanoo pitäneensä palomiesten eläkeikäasiaa esillä ja myös perussuomalaiset suhtautuvat asiaan myönteisesti, mutta nyt sellainen ei ole realistista.

Teksti: Esa Aalto
Kuva: Tapio Sovijärvi

Lue lisää